REPRESÀLIA DE RIAD

Els missatges de WhatsApp que van condemnar Khashoggi

El periodista saudita assassinat, que va qualificar el príncep de "bèstia", preparava una revolta a les xarxes socials

zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La duresa dels seus missatges de WhatsApp contra el príncep saudita van cavar la seva tomba. El periodista Jamal Khashoggi, assassinat al consolat saudita d’Istanbul el 2 d’octubre per col·laboradors del príncepperiodista Jamal Khashoggi, es va comunicar amb un activista amic seu resident al Canadà a través de missatges en què carregava amb extrema duresa contra Mohamed bin Salman, a qui qualificavad’"insolent i perillós" i definia com a "bèstia" i “‘pacman’” (‘comecocos’), per arrasar amb tot al seu pas. Més de 400 missatges de WhatsApp en els quals, a més, el periodista assassinat plantejava una revolta a les xarxes socials.

L’activista saudita Omar Abdulaziz amb qui es comunicava el periodista, esquarterat per ordre del règim, ha revelat en una entrevista a la CNN alguns dels missatges de WhatsApp que va intercanviar amb el seu compatriota un any abans que l’assassinessin.

L’activista amic de Khashoggi ha presentat una demanda a Israel contra la companyia NSO, que acusa de desenvolupar el ‘software’ utilitzat per piratejar el seu telèfon i rastrejar les seves converses amb el periodista, informa el diari 'Haaretz'. El mes passat, el diari va revelar que l’empresa israeliana ven aquesta tecnologia a règims opressius, que al seu torn la poden fer servir per rastrejar dissidents. Amb aquestes vendes –al·lega– l’empresa viola la llei, ja que sap que aquest ‘software’ pot ser utilitzat per violar drets humans.

En una entrevista a la CNN, el pirateig del seu mòbil "va jugar un gran paper en el que li va passar a Jamal". "La culpa m’està matant", va lamentar, en el que va comentar sobre els prop de 400 missatges que va intercanviar amb Khashoggi un any abans que aquest fos assassinat i en el qual el periodista va descriure al príncep hereu saudita com a "bèstia" i “‘pacman’” (‘comecocos’), per devorar tots al seu camí.

Pirateig del ‘software’

L’activista va parlar sobre les seves converses amb Khashoggi després que investigadors de la Universitat de Toronto descobrissin que el seu telèfon havia sigut piratejat amb un ‘software’ espia de nivell militar que hauria sigut creat per l’empresa israeliana i utilitzat pel Govern saudita.

Notícies relacionades

NSO assegura que les acusacions "no tenen fonament" i argumenta que la demanda "no mostra que s’utilitzés la tecnologia de la companyia. Encara més, té detalls que no estan basats en la realitat".

"NSO és una companyia de tecnologia que no està involucrada en l’ús dels nostres productes una vegada que es venen als nostres clients. Aquesta és una demanda basada en el periodisme sensacionalista que no està lligada a la realitat per crear titulars", recull el diari israelià.