TRAGÈDIA A ÀSIA

Indonèsia incrementa l'alerta i prevé de nous tsunamis per l'erupció del volcà Anak Krakatu

Els fluxos piroclàstics posen en perill els barcos navegant en les proximitats i obliguen a cancel·lar nombrosos vols

undefined46367218 a girl washes dishes outside makeshift tents for displaced r181227142433

undefined46367218 a girl washes dishes outside makeshift tents for displaced r181227142433 / MOHD RASFAN

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El volcà Anak Krakatu continua desencadenat cinc dies després d’haver provocat un tsunami mortala les costes d’Indonèsia. Les autoritats han elevatl’alerta de perill, han augmentat la zona d’exclusió i han advertit a la població denous tsunamis.

L’àrea està ara en alerta alta, el segon nivell en l’escala nacional. “L’hem elevat aquest matí perquè ha canviat el patró de les erupcions”, ha informat Kus Hendratno, de l’observatori del Krakatoa. Del volcà sorgeixen altes columnes de cendra i la lava incandescent llisca pels seus pendents. El Govern ha estès el perímetre d’exclusió des delsdos quilòmetres fins alscinc  i ha recomanat a turistes i locals que s’allunyin de les platges més pròximes al’estret de Sonta. Els fluxos piroclàstics, formats per gasos calents i altres materials volcànics, s’han intensificat i posen en perill els barcos pròxims. La llunyania de les zones habitades elimina el perill de les pedres i roques llançades pel volcà però no el delsmaterials més lleugers transportats per l’aire.L’Agència de Gestió de Desastres va alertar ahir a la nit que els forts vents estaven dirigint cendra i sorra als pobles de Cilegon Serong (tots dos a l’illa de Java) i va recomanar als localsl’ús de màscares i ulleres de busseig a l’exterior.

Cancel·lació de totes les rutes aèries

L’alerta implica també la cancel·lació de totes les rutes aèries als voltants. La mesura ha afectat una vintena de vols, inclosos alguns de d’internacionals amb origen o destinació a Austràliael Pròxim Orient o Singapur.

Les contínues erupcions aguditzen la por dels qui van veure com una onada arrasava les seves vivendes i s’emportava els seus familiars. Les autoritats repeteixen que persisteix el risc de nous tsunamis. “Reseu per nosaltres perquè tot acabi bé”, demanava Sukma, un agent de seguretat en un complex devastat. “Això em preocupa. Ja hem sigut evacuats”, afegia Ugi Sugiarti, cuiner d’un hotel a la platja de Carita, a l’agència France Presse. “Espero alguna ajuda del Govern i que reparin els danys. No tinc enlloc on anar. No tinc diners. Tot el que tenia s’ho va emportar l’aigua”, es lamentava Muhamad Sarta, un camperol.

El tsunami de dissabte va causar 430 morts, 1.495 ferits i 159 desapareguts. També va destrossar centenars de vivendes aixecades davant la platja, va arrossegar cotxes i va arrencar arbres en zones freqüentades per turistes locals.  Més de 22.000 persones han sigut evacuades i s’estrenyen en refugis temporals habilitats en escoles i mesquites, amb moltes d’ells dormint al terra per la falta d’espai. Els mèdics i refugiats alerten sobre la falta de medicaments, aigua potable, roba i mantes, que fa témer una crisi sanitària. La premsa local parla de la forta olor a les zones on han quedat atrapats cadàvers sota la runa.

Les copioses pluges i la marea alta estan entorpint les tasques de rescat. L’ajuda mèdica i queviures han assolit avui finalment la ciutat de Sumur, que ha exigit la marxa a peu de voluntaris ja que les carreteres havien quedat tallades.

Les fotos de satèl·lit mostren que el volcà Anak Krakatu ha empetitit des de dissabte. El radar utilitzat per una agència japonesa evidència que un bon tros del pendent del sud-oest ha desaparegut. És el segment que, debilitat després de setmanes d’erupcions, es va desprendre i en la seva caiguda al mar va generar les onades que pocs minuts després colpejarien les costes del’estret de Sonda.

Possibilitat de nous despreniments

Notícies relacionades

“Encara existeix la possibilitat de nous despreniments, per sota del nivell de l’aigua o per sobre”, ha aclarit aquest dijous Rudy Sunendar, director del departament governamental de Geologia. “No ho podem saber encara amb exactitud perquè el mal temps ens ha impedit acostar-nos”, ha afegit.

El volcà Anak Krakatu, que mesurava 305 metres d’altura abans de l’ensorrament de dissabte, acumula sis mesos d’erupcions. Forma una petita illa, situada a 200 quilòmetres al sud-oest de Jakarta, que va emergir de l’oceà uns 50 anys després de la devastadora erupció del volcà Krakatu el 18331833 que va deixar 36.000 morts i va sumir a la regió en la foscor durant setmanes.