MOVIMENTS AL CARIB

La nova Constitució cubana manté el Partit Comunista com a "força única i superior"

El text, que considera el comunisme com a aspiració, va ser aprovat pel Parlament i el 24 de febrer serà votat en referèndum

Busca plasmar la controlada obertura econòmica i les reformes impulsades durant els dos mandats de Raúl Castro

zentauroepp46343624 hab302  la habana  cuba   22 12 2018   diputados de la asamb181223172921

zentauroepp46343624 hab302 la habana cuba 22 12 2018 diputados de la asamb181223172921 / Omara Garcia

4
Es llegeix en minuts
Yeny García (Efe)

En una votació unànime, el Parlament cubà va aprovar l’esborrany final de la nova Constitució de l’illa, que es prepara ara per al referèndum popular del pròxim 24 de febrer, enmig de la polèmica aixecada a les xarxes socials per detractors del nou text.

Els 583 diputats reunits dissabte en el segon i últim ple de l’any de l’Assemblea Nacional van recolzar, un a un, el text que ha de substituir la Carta Magna vigent (1976) i que manté el governant Partit Comunista (PCC, únic) com a “força dirigent superior de la societat” i el comunisme com a aspiració.

“La llei fonamental que acabem d’aprovar reafirma el rumb socialista de la revolució” i garanteix “una inclusió més gran, justícia i igualtat social”, va assegurar el president cubà, Miguel Díaz-Canel.

En el seu primer resum de l’any davant del Parlament des que va arribar al poder l’abril passat, Díaz-Canel va recordar el procés de consulta popular en què van participar gairebé nou milions de cubans i que va incloure per primera vegada els emigrats.

Obertura econòmica controlada

Tant el primer esborrany del projecte com l’aprovat dissabte després d’incorporar algunes de les propostes de la ciutadania van ser elaborats per una comissió encapçalada per l’expresident i primer secretari del PCC, Raúl Castro.

En essència, la nova Constitució no modifica el sistema polític de l’illa, però sí que busca plasmar la controlada obertura econòmica i les reformes impulsades durant els dos mandats del general Castro (2008-2018) en un intent per enfortir la debilitada economia del país.

El primer president del postcastrisme a Cuba, per la seva part, va insistir que aquest procés és una mostra “de l’apoderament del poble en el Govern de la nació”.

Díaz-Canel va cridar els cubans a donar el sí “a la Revolució” en el referèndum constitucional del pròxim 24 de febrer, en el qual els cubans hauran de respondre la pregunta de “¿Ratifica vostè la nova Constitució de la República?”, va avançar el president de l’Assemblea, Esteban Lazo.

El ple d’aquest dissabte va posar fi a gairebé una setmana de debats al Parlament cubà, als quals no va tenir accés la premsa estrangera i que van ser transmesos amb un diferit de més de dues hores per la televisió estatal.

Els parlamentaris es van centrar principalment en els articles més discutits del projecte constitucional, el primer esborrany del qual va ser modificat en un 60 % després de la consulta.

La inclusió del terme ‘comunisme’

La nova Constitució cubana va quedar conformada per 229 articles, 11 títols, dues disposicions especials, 13 de transitòries i dos finals. La versió revisada torna a incloure el terme "comunisme", eliminat de l’esborrany inicial i restituït després que més de 1.800 cubans ho sol·licitessin.

La nova Carta Magna institueix les figures del president de la República i el primer ministre, a més de reconèixer la propietat privada i la necessitat de la inversió estrangera per al desenvolupament econòmic del país. Els diputats van aprovar un article que disposa que “els mitjans de comunicació fonamentals no poden ser objecte de cap altre tipus de propietat que no sigui la socialista de tot el poble”. 

En un dels seus girs més polèmics, la Comissió Constitucional va eliminar el controvertit article que obria la porta al matrimoni gai a l’illa i va ajornar la discussió almenys dos anys, quan haurà de quedar redactat un nou Codi de Família, que també se sotmetrà a referèndum.

L’Assemblea va decidir "respectar totes les opinions" en un tema que va dividir el país i va enfrontar en bàndols contraris la comunitat LGTBI i diverses esglésies de l’illa, sobretot la catòlica i l’evangelista.

Drets blindats

Mariela Castro, filla de l’expresident Raúl Castro i una de les cares més visibles de l’activisme LGTBI cubà, va defensar la modificació i va assegurar que "els drets de totes les persones queden blindats en el nou text constitucional".

La sexòloga va protagonitzar el moment emotiu de la sessió, quan –en un gest inèdit en aquest àmbit– va felicitar i va abraçar el seu pare, que va contenir les llàgrimes al recordar la seva difunta esposa, Vilma Espín, una de les principals lluitadores per l’emancipació de la dona a la Cuba revolucionària.

Campanya del 'no'

Notícies relacionades

"Davant de les campanyes sabotejadores que està fent la contrarevolució a les xarxes socials, promovent el 'no', tenim el deure de fer una bona i rigorosa campanya per informar el poble i el món. [...] Cuba necessita aquesta Constitució", va assegurar Mariela Castro.

L’esborrany final de la Carta Magna ha enfrontat simpatitzants i detractors a les xarxes socials, sobretot a Twitter, on s’estén l’etiqueta #YoVotoNo en publicacions que demanen rebutjar un text que “no conté millores” i “torna el país al que és antic”. 

Temes:

Cuba L'Havana