GUERRA AL PRÒXIM ORIENT

Síria, capital Moscou

Després de la intervenció militar del Kremlin, el règim d'Assad s'ha transformat en una mena de protectorat del país eslau

Als pobles sirians proliferen els retrats de Putin, s'ensenya el rus a les escoles i se celebren les festivitats russes

zentauroepp41282181 russian president vladimir putin addresses the troops at the181222171746

zentauroepp41282181 russian president vladimir putin addresses the troops at the181222171746 / MIKHAIL KLIMENTYEV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Humiliat al seu propi país. Així van interpretar la majoria dels mitjans de comunicació l’escena que van registrar les càmeres de televisió ja fa un any durant la primera i única visita de Vladímir Putin Síria

El president sirià, Bashar al-Assad seguia els passos del líder del Kremlin quan tots dos visitaven l’interior de la base aèria de Khmeimim, a prop de la ciutat de Latakia. I en el moment en què es disposava a caminar al seu costat, la mà d’un oficial rus va agafar el cap de l’Estat sirià per darrere amb certa brusquedat i li va indicar que no podia posicionar-se al costat de qui en teoria era el seu hoste. Assad, submís, va fer un posat d’haver comprès la situació, i tot seguit, va desistir en el seu intent.

Fa més de tres anys que Moscou va donar inici a la seva operació militar al país àrab en rescat del seu aliat, el règim de Damasc. En tot aquest període, han rotat més de 63.000 soldats russos a terra sirià i l’aviació del Kremlin ha dut a terme 39.000 vols al país àrab. La influència de Moscou s’ha fet sentir sobre manera a tot el territori sota control governamental, fins al punt que molts consideren que s’ha convertit en una mena de protectorat rus.

Retrats del president rus 

Als pobles cristians del nord-oest del país, els retrats del president rus rivalitzen amb els del mateix Assad a les cases i a les seus oficials, segons Alaa, un jove sirià d’aquesta comunitat refugiat a Alemanya. A les escoles sirianes s’ensenya el rus com a segon idioma, en una “mostra de gratitud al poble rus de part dels sirians pel seu recolzament”, segons va declarar l’ambaixador sirià a Moscou, Riad Haddad.   

Notícies relacionades

La famila Assad ha unit el seu destí al Kremlin i, més concretament, al president Putin.  I la prova d’això van ser les vacances estiuenques que van passar l’any passatHafez, Karim i Zein Assad, els fills adolescents del president sirià, a Artek, un prestigiós campament juvenil a Crimea de l’època soviètica, modernitzat i remodelat després de l’annexió de la península per Rússia el 2014.  Tot això ha portat alguns mitjans de comunicació a definir “Assadland” (en català, el país d’Assad), ja sense condicions, com “un protectorat rus”.