CRISI AL PENTÀGON

Trump planeja retirar la meitat del contingent a l'Afganistan

La decisió de sortir del país tampoc era compartida pel dimissionari secretari de Defensa

zentauroepp45870862 afghan policemen keep watch at the site of a blast in kabul 181120155320

zentauroepp45870862 afghan policemen keep watch at the site of a blast in kabul 181120155320 / OMAR SOBHANI

1
Es llegeix en minuts

El president dels EUA, Donald Trumpplaneja retirar de l’Afganistan uns 7.000 militars, la meitat dels 14.000 que té desplegats en aquest país, segons han informat avui mitjans nord-americans. Fonts del Pentàgon asseguren que Trump va prendre aquesta determinació alhora que la de retirar les tropes de Síria

Aquesta gestió en matèria de Defensa ha provocat la dimissió del cap del Pentàgon, el general James Mattis,cap del Pentàgon, el general James Mattis, que ha mostrat obertament les seves desavinences amb el president.

Trump va ser elegit president amb la promesa de replegar al màxim les tropes nord-americanes a l’exterior, tot i que fins ara Mattis i altres assessors l’havien convençut de mantenir o fins i tot ampliar la presència en alguns països.

El replegament de la meitat del contingent a l’Afganistan es veu com un primer pas en el compliment d’aquesta promesa de reduir al màxim la presència militar nord-americana, tot i que molts alerten que pot augmentar el caos al país.

Notícies relacionades

Les tropes nord-americanes a l’Afganistan van deixar de combatre el 2014 i estan dedicades actualment a entrenar i orientar les forces afganeses, així com a tasques de contraterrorisme contra Al-Qaida i Estat Islàmic. Malgrat això, els atacs aeris dels EUA s’han situat aquest 2018 en màxims des de l’inici de la guerra fa 17 anys.

La Casa Blanca va anunciar aquest dimecres que els EUA han començat ja el replegament dels seus 2.000 militars a Síria després que Trump proclamés la derrota d’Estat Islàmic (EI) en aquest país