TENSIÓ A LA CASA BLANCA

El secretari de Defensa dimiteix per les seves desavinences amb Trump

La decisió del president de treure les tropes de Síria ha sigut el detonador de la marxa de James Mattis

El militar fa pública una carta de dimissió duríssima amb el mandatari

FILE - In this Nov. 19, 2016, file photo, President-elect Donald Trump shakes hands with retired Marine Corps Gen. James Mattis as he leaves Trump National Golf Club Bedminster clubhouse in Bedminster, N.J. Trump said at a rally on Dec. 1, that he will nominate Mattis as defense secretary. (AP Photo/Carolyn Kaster, File)

FILE - In this Nov. 19, 2016, file photo, President-elect Donald Trump shakes hands with retired Marine Corps Gen. James Mattis as he leaves Trump National Golf Club Bedminster clubhouse in Bedminster, N.J. Trump said at a rally on Dec. 1, that he will nominate Mattis as defense secretary. (AP Photo/Carolyn Kaster, File) / Carolyn Kaster (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

L’Administració de Donald Trumpcontinua precipitant-se per unaespiral caòticadeconseqüències potencials greusno limitades als límits dels Estats Units. Aquest dijous el seu secretari de Defensa, James Mattis, va anunciar la seva dimissió. Ha pres la decisió després d’una acumulació de diferències polítiques i estratègiques que han arribat allímit amb la decisió adoptada per Trump dimecres de treure totes les tropes nord-americanes de Síria. La sortida del veterà general, que arriba poc després que Trump es desfés del militar retirat John Kelly com el seu cap de Gabinet, ha provocat esgarrifances a Washington. I més enllà.

Mattis va anar aquest dijous a la Casa Blanca per, una vegada més, intentar convèncer Trump que la sortida total de Síria representava un error, tant per l’espai que obre perquè guanyin poder països com Rússia i l’Iran com pels riscos que presenta per a un ressorgiment de l’Estat Islàmic i perl’abandonament d’aliatsque han combatut els terroristes islàmics radicals, com els kurds. El seu enfocament va tornar a ser rebutjat pel president i llavors Mattis li va comunicar que dimitiria.

Trump, hores després, va pretendre retratar la sortida de Mattis en un parell de tuits com una “jubilació”.

El Pentàgon, no obstant, va fer pública la carta de dimissió, un text de menys de dos folis esquitxat de dures crítiques a actituds, estratègies i tàctiques que han marcat fins ara la presidència del mandatari.

Dures crítiques a Trump

“Una creença central que sempre he mantingut és que la nostra força com a nació està inexorablement vinculada a la força del nostre únic i complet sistema d’aliances i associacions”,va escriure Mattis, esmentant en concretl’OTAN  o la coalició que ha lluitat contra l’EI. “Tot i que els EUA continuen sent la nació indispensable en el món lliure no podem protegir els nostres interessos o complir aquest paper efectivament sense mantenir aliances fortes i mostrar respecte a aquests aliats”.

Notícies relacionades

Mattis també va mostrar la seva opinió que els EUA han de ser“decidits i gens ambigus en el nostre enfocament sobre països, els interessos estratègics dels quals estan cada vegada més en tensió amb els nostres”, parlant concretament de la Xina i Rússia. I va fer referència a les seves “quatre dècades” d’experiència per recordar-li la necessitat de tenir una “visió clara” tant sobre competidors estratègics com sobre “actors malignes”, una referència a grups com l’EI, que Trump insisteix a donar per derrotat.

“Perquè té dret de tenir un secretari de Defensa amb unes opinions que s’alineïn millor amb les seves en aquests i altres temes, crec que el correcte per a mi és abandonar el càrrec”, va escriure Mattis, que farà efectiva la seva sortida el 28 de febrer.