De 21.00 a 3.00 hores

Caos a l'aeroport de Gatwick per la presència de drons

La policia i l'Exèrcit busquen els responsables de causar la cancel·lació de 800 vols i deixar a terra més de 100.000 passatgers

La instal·lació aeroportuària no obrirà el trànsit aeri fins aquest divendres al matí

zentauroepp46319258 passengers wait around in the south terminal building at gat181220204638

zentauroepp46319258 passengers wait around in the south terminal building at gat181220204638 / PETER NICHOLLS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Vint unitats de la policia, a les quals es van sumar forces de l’Exèrcit dotades d’equips especials, van tractar infructuosament al llarg de dijous localitzar el responsable o responsables de l’atac amb almenys un dron, que va mantenir tancat tot el dia l’aeroport londinenc de Gatwick, que no tornarà a obrir fins aquest divendres al matí. Un incident sense precedents que ha afectat més de 100.000 passatgers i va provocar la cancel·lació o retard de gairebé 800 vols. Cada vegada que les autoritats del segon aeroport més actiu del Regne Unit van provar de reobrir les pistes, va reaparèixer un dron sobrevolant-les. El fet va tenir lloc dimecres a les nou del vespre, va tornar a passar dijous a les tres de la matinada, a les set del matí i al migdia. La policia no creu que sigui un incident terrorista, però sí un acte deliberat. “Es tracta d’un gran dron, no el clàssic aparell de plàstic que es veu en un jardí. Aquest és un dron industrial que ha sigut operat de manera deliberada”, va dir el ministre de transport, Chris Grayling.

En plena sortida a l’inici de les vacances nadalenques, la situació a les dues terminals de Gatwick era caòtica, amb llargues cues de més de 100 metres de passatgers esperant inútilment per embarcar. Alguns dels que ho van aconseguir van estar fins a sis hores dins de l’aparell sense arribar a enlairar-se, per tornar a la terminal però aquesta vegada sense les seves maletes. Avions que tenien com a destinació Gatwick van ser desviats a altres aeroports del Regne Unit i a capitals europees com París i Amsterdam. Els retards i cancel·lacions “poden durar diversos dies”, segons va reconèixer Chris Woodroofe, oficial en cap d’operacions a Gatwick.   

El Govern ha promès mà dura amb el responsable o responsables de l’incident. “Hem aprovat legislació en relació amb l’ús de drons”, va assenyalar la primera ministra, Theresa May. “Està clar que això que està passant és il·legal i tots els que siguin detinguts posant en perill un avió, poden enfrontar-se fins a cinc anys de presó. Estem fent consultes sobre altres aspectes, inclosos poders més grans a la policia”.  

La pitjor època

Notícies relacionades

A última hora de la calamitosa jornada no estava clar quan podria reobrir l’aeroport les seves pistes, tot i que finalment es va anunciar que propablemente serà aquest divendres al matí. Per provar d’alleujar la situació, el ministre de Transport va anunciar la relaxació per una nit en la resta dels aeroports de la capital de la norma que prohibeix els vols nocturns, a fi de permetre el transport de passatgers retinguts a Gatwick i alleujar la crisi.

Es calcula que gairebé tres milions de passatgers utilitzaran Gatwick durant el període nadalenc que va començar el 14 d’aquest mes i es prolongarà fins al 7 de gener. Les col·lisions entre drons i avions comercials s’han triplicat al Regne Unit entre el 2015 i el 2017. El que ha passat ara obligarà a plantejar-se noves mesures, possiblement tecnològiques, per aturar l’amenaça.

Temes:

Aeroports