COMBAT ESTAT ISLÀMIC

Trump retira les tropes dels EUA a Síria

La Casa Blanca confirma l'inici del replegament dels seus 2000 efectius i parla de "victòria sobre el califat"

El president desatén els consells d'assessors de seguretat nacional i Defensa que alerten sobre Rússia i l'Iran

zentauroepp44638867 this photo provided by the syrian civil defense white helmet180812170845

zentauroepp44638867 this photo provided by the syrian civil defense white helmet180812170845

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Donald Trump, president dels Estats Units, retira les tropes de Síria. El replegament, segons ha confirmat aquest dimecres la Casa Blanca en un comunicat, ja ha començat. No està clar el calendari però fonts de l’Administració han confirmat a mitjans nord-americans que el president ha aprovat la retirada "ràpida" i "completa" delsprop de 2000 efectius que seguien al país. Fonts del Departament d’Estat han anunciat també que tot el seu personal sortirà de Síria en 24 hores

Aquest matí, després que diversos mitjans avancessin la decisió, Trump ha penjat un missatge a Twitter en el qual ha declarat:“Hem derrotat Estat Islàmic a Síria, la meva única raó per ser allà durant la presidència Trump”. 

Hores després, la seva portaveu, Sarah Huckabee Sanders, ha emès el comunicat assegurant també que "els EUA han derrotat el califat territorial" i anunciant l’inici del replegament. Sanders ha parlat de "transició a una nova fase d’aquesta campanya" però sense donar més detalls. I ha declarat també que els EUA "estan a punt per tornar a involucrar-se a tots els nivells per defensar els interessos americans quan sigui necessari".

Oposició del Pentàgon

Alts caps de l’equip de seguretat nacional de Trump i del Pentàgon, incloent-hi el secretari de Defensa, James Mattis, han passat els últims dies intentant dissuadir el president en reunions i conferències telefòniques. Segons ha explicat 'The New York Times', provaven de convèncer-lo que el gir significatiu en la política de seguretat nacional bàsicament cediria Síria a l’Iran i Rússia, precisament en un moment que crida els EUA a plantar cara a aquests dos països i a l’expansió de la seva influència a la regió.

Els comandaments militars argumentaven també que seria una traïció per als kurds que han funcionat com a aliats en el combat de l’EI tant a Síria com a l’Iraq, contra els quals Turquia ha promès lliurar una intensificada ofensiva militar.

“Tan ràpid com sigui possible”

No sembla que hagin convençut Trump. Segons 'The Wall Street Journal', el primer diari que ha informat del pla, els EUA han començat a informar els seus socis a Síria dels seus plans d’iniciar la retirada immediata. Segons una font militar del diari, “el Pentàgon té l’ordre de treure les tropes de Síria tan ràpid com sigui possible”.

Trump va prometre en campanya aquest pas. Des que va arribar al Despatx Oval ha intentat trobar la manera de complir aquesta promesa i, amb reticències, va accedir a l’abril a una petició de Defensa per prorrogar la presència per completar la missió. Tot i així va insistir que trauria les tropes "aviat".

Notícies relacionades

Divendres passat va parlar per telèfon amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, que des del primer moment s’ha oposat a l’aliança de Washington amb els kurds i va informar al mandatari nord-americà que llançaria la seva ofensiva contra ells aviat. A partir d’aquell moment, segons el 'Journal', es van accelerar els plans de sortida. Tot i que es va discutir la possibilitat d’una retirada nord-americana esglaonada, Trump sembla que ha optat per la sortida immediata i total.

La decisió, segons han avançat les fonts dels mitjans nord-americans, s’emmarcarà com una victòria en la lluita contra EI, que segons els EUA ha perdut el 90% del territori que controlava a l’Iraq i Síria. Per a Trump, a més, la notícia permet retirar per un dia l’atenció dels seus creixents problemes legals, i segons ha suggerit una de les fonts de Defensa del 'Times' aquesta era una de les seves intencions. A Twitter, no obstant, el mateix Trump ha tornat el focus a aquests problemes, penjant diversos missatges 35 minuts després del que ha referit a Síria sobre el tancament forçós de la seva fundació.