JUDICI ALS EUA

El cas de Maria Butina, l'espia russa que Putin no reconeix

La noia preveu declarar-se culpable del delicte d'intentar influir en la política exterior dels EUA cap al seu país i cooperar amb la justícia dels EUA

zentauroepp46209692 file   in this april 21  2013 file photo  maria butina  lead181212161804

zentauroepp46209692 file in this april 21 2013 file photo maria butina lead181212161804

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas

Molts ulls a Rússia estan pendents del que pugui passar en els pròxims dies en un tribunal del districte de ColúmbiaMaria Butina, la jove pèl-roja de nacionalitat russa que va arribar als EUA el 2015 a estudiar Relacions Internacionals i que ha sigut acusada d’infiltrar-se a la poderosa Associació Nacional del Rifle per intentar influir en la política exterior nord-americana cap al Kremlin, ha de comparèixer davant la jutge Tanya Chutkan per declarar-se culpable dels delictes. Segons fonts pròximes al cas, l’acusada ja ha començat a cooperar amb els investigadors sobre els seus contactes i activitats en terra nord-americà.

Com a ressort, tot just s’ha sabut la seva disponibilitat a col·laborar en la investigació nord-americana, el Kremlin se n’ha desmarcat. Segons ha declarat el mateix president Vladímir Putin, en els seus serveis secrets "ningú en sap res, d’ella", i només se la coneixia al "Consell de la Federació", on "havia treballat per a un senador".

El seu pare, Valeri Butin, ha aparegut a la cadena RT negant tots els càrrecs contra la seva filla i avançant que ella "no acusarà ningú falsament" ni es declararà culpable de "delictes que no ha comès". Anteriorment, el 'cas Butina' ja havia sigut abordat almenys en dues ocasions pels ministres d’Exteriors dels dos països, Serguei Lavrov i Mike Pompeo, i va motivar una frenètica activitat de representants diplomàtics russos als EUA, una cosa que no sempre passa amb els presoners d’aquest país a l’estranger.

Alguns analistes pensen que tot aquest interès de Moscou per airejar el cas donar-li publicitat respon que el Kremlin considera que els càrrecs contra ella són "dèbils" i que gràcies al 'cas Butina' es podria anotar un tant propagandístic davant els EUA si finalment els fiscals no aconsegueixen provar les seves acusacions contra Butina.    

  

Conservadora i amant de les armes

Al seu país d’origen, Butina va demostrar ser una dona que encaixava perfectament amb els valors predominants entre la classe dirigent russa. Profundament conservadora, i amant de les armes, va intentar llançar una carrera política com a ‘lobbista’ del dret a portar-les, en un país on els ciutadans majors de 18 anys poden obtenir una llicència després de passar exàmens sobre seguretat i sobre el seu passat. Fa tres anys, va abandonar les seves activitats a Rússia i es va traslladar als EUA, on va conèixer importants personalitats vinculades a l’ANR i al Partit Republicà, incloent-hi la seva parella, Paul Erickson, gairebé 30 anys més gran que ella i defensor del dret a portar armes com ella.

Si els càrrecs contra ella fossin certs, Butina estaria molt lluny de l’estereotip d’espia que intenta passar desapercebuda en un país hostil. Durant la seva estada als EUA, ha mantingut sempre una frenètica activitat a les xarxes socialsfrenètica activitat xarxes socials, publicant fotos posant amb armes, o amb importants personalitats del món conservador nord-americà, incloent-hiDonald Trump jr, fill del president Trump, i governadors republicans. És cert que va mantenir una relació molt estreta amb Aleksandr Torshin, exvicegovernador del Banc Central rus i membre vitalici de l’ARN. No obstant, s’han desestimat algunes de les acusacions que es van fer al seu dia i que van capturar l’atenció de la premsa sensacionalista, com que va intercanviar favors sexuals a canvid’informació política.

Butina va ser arrestada en el marc d’una operació de contraespionatge als EUA l’estiu passat al marge de la investigació que desenvolupa el fiscal especial Robert S. Mueller III sobre la col·lusió Trump-Rússia. Des d’aleshores ha estat aïllada en una presó d’Alexandria, a Virginia, on precisament es hi ha tancat l’excap de campanya de Trump, Paul Manafort. Una vegada hagi complert la pena de presó que li serà assignada, molt probablement serà deportada al seu país d’origen. La intensitat amb què se l’ha defensat des d’instàncies oficials russes fa pensar que, si torna, serà presentada, no només com una víctima de la justícia dels EUA, sinó també en una heroïna, igual com ho va ser al seu dia Anna ChapmanAnna Chapman, la model russa detinguda per l’FBI i tornada el 2010 al seu país en un intercanvi d’espies.        

Notícies relacionades