conflicte diplomàtic

La Xina amenaça amb represàlies el Canadà si no allibera la directiva de Huawei

Pequín expressa a l'ambaixador del país nord-americà la seva més «enèrgica protesta»

zentauroepp46156627 a profile of huawei s chief financial officer meng wanzhou i181206190419

zentauroepp46156627 a profile of huawei s chief financial officer meng wanzhou i181206190419 / Ng Han Guan

1
Es llegeix en minuts

Xina ha amenaçat el Canadà amb represàlies si no alliberaMeng Wanzhou, la responsable tecnològica de Huawei i filla del fundador del grup, detinguda el passat dia 1 al país nord-americà a petició de Washington. Els EUA han demanat la seva extradició sota l’acusació de provar de vendre equipament a l’Iran malgrat les sancions contra aquest país.

Si és extradida, Wanzhou afrontaria càrrecs de conspiració per defraudar diverses institucions financeres, la qual cosa podria suposar fins a 30 anys de presó. Després de sis hores d’audiència, la justícia canadenca encara no ha pres una decisió sobre l’extradició. Les sessions seguiran aquest dilluns.

Les autoritats de Pequín han arribat a qualificar el cas d’“extremadament fastigós”. En un breu comunicat, el ministeri d’Exteriors xinès afirma que el viceministre del departament, Le Yucheng, ha advertit l’ambaixador del Canadà a Pequín que ha d’alliberar la directiva i hereva de Huawei. En la mateixa nota assegura que s’ha traslladat al representant del Canadà la més “enèrgica protesta”.

Relacions

Ara per ara no s’ha produït cap reacció per part de les autoritats canadenques. Quan se li va preguntar per la qüestió fa uns dies, el primer ministre, Justin Trudeau, va respondre que el Canadà mantenia una molt bona relació amb Pequín.

Notícies relacionades

L’arrest es va produir a petició dels EUA quan Meng anava a canviar d’avió a Vancúver. Pequín considera que aquesta actuació ha suposat una vulneració molt seriosa dels drets de l’hereva de l’imperi tecnològic xinès. L’actuació “ignora la llei i no és raonable” i és “extremadament fastigosa”, afirma el diplomàtic del país asiàtic en el comunicat.

“La Xina apressa de forma enèrgica la part canadenca que alliberi la persona detinguda i protegeixi els seus drets, d’una altra forma, el Canadà ha d’acceptar la seva plena responsabilitat davant de les serioses conseqüències que es puguin derivar del cas”, agrega el comunicat xinès. Fonts de Huawei, que defensen que totes les seves actuacions es duen a terme dins de la legalitat, afirmen que estan convençuts que “els sistemes legals dels EUA i el Canadà arribaran a una conclusió correcta”.