PERFIL

Meng Wanzhou: Una discreta hereva malgrat la voluntat del pare

La seva evolució en l'empresa familiar s'ha desenvolupat sense els privilegis que s'esperen de la filla del cap

És elegant, carismàtica i audaç, però el seu progenitor busca un altre perfil per succeir-lo en el càrrec

zentauroepp46158666 meng wanzhou  executive board director of the chinese techno181207133414

zentauroepp46158666 meng wanzhou executive board director of the chinese techno181207133414 / STRINGER

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Les portades globals semblen incòmodes per a Meng Wanzhou després d’haver sublimat la discreció i la humilitat. Els mitjans han recorregut a retalls d’aquí i allà per elaborar les precipitades biografies de la directora financera de Huawei, el tità de telecomunicacions xinès. De Meng, la víctima col·lateral de la fragorosa guerra comercial que tenen Pequín i Washington, se sap menys que de qualsevol empresari xinès de pa sucat amb oli.

Meng és filla del mític Ren Zhengfei, que, amb l’equivalent de 2.500 euros, va crear el 1987 la multinacional que avui s’expandeix als cinc continents. Del patriarca, malgrat la seva al·lèrgia als focus, se sap molt més. No hi ha aeroport xinès que no ofereixi les seves biografies com a inspiració per a empresaris: el seu naixement en el si d’una família de pagesos a la muntanyosa província de Guizhou, les negatives del Partit Comunista a acceptar-lo o el seu pas per l’Exèrcit.

Meng, també coneguda com a Sabrina o Cathy, va adoptar el cognom matern als 16 anys, una decisió poc habitual en la societat patriarcal xinesa. Es va graduar a la universitat el 1992 i va ser contractada pel Banc de la Construcció de la Xina, un dels quatre gegants financers estatals. Un any després va entrar en l’empresa familiar sense els privilegis que s’esperen de la filla del cap. Va exercir de mecanògrafa, va respondre a trucades, va elaborar catàlegs i altres funcions administratives que va compartir amb dues secretàries més. A finals de la dècada va estudiar un màster de comptabilitat a la Universitat de Ciència de Huazhong i va tornar a la companyia amb el bagatge formatiu necessari per pujar en l’escalafó.

Relativisme

Des del departament financer ha elaborat algunes de les estratègies que expliquen l’empremta global de Huawei. Està darrere de la creació dels cinc centres de serveis repartits pel món, del’acord amb IBM que va millorar la gestió d’informació del grup i delsplans de desenvolupament futurs. Ren havia establert el 2011, després de ser diagnosticat de càncer, un sistema rotatori de quatre presidents perquè tots estiguessin preparats per rellevar-lo al timó quan fos necessari.

El recent nomenament de Meng com a vicepresidenta del consell de direcció va estimular els rumors de successió que el seu pare sempre ha desmentit. El 2013 va enviar un correu electrònic intern als seus empleats detallant els trets que requeria el seu relleu: visió, caràcter i coneixements sòlids sobre la indústria. "Ningú en la meva família té aquestes qualitats", va concloure. Els analistes coincideixen amb Ren: no es dubta de la brillantor comptable de Meng, però els seus coneixements en altres àrees són més gasosos. Ni així ha aconseguit Ren revertir les apostes de successió filial.

Notícies relacionades

Diuen de Meng que li sobra elegància, carisma i dots diplomàtics. També comparteixl’audàcia del seu pare. En una recent reunió amb alts executius va diferenciar les línies taronges de les vermelles, segons el diari hongkonguès ‘South China Morning Post’. En el primer cas, va assenyalar, es pot acceptar el risc d’incomplir-les temporalment.

Potser aquest relativisme hagi castigat Meng. El 2013 formava part del consell de la companyia Skycom quan va intentar vendre computadores Hewlett Packard a la principal empresa telefònica de l’Iran. Skycom té vincles estrets amb Huawei, segons l’agència Reuters. Aquesta operació, d’una suma ridícula, l’ha portat davant d’un jutge canadenc i amenaça l’esplendorós futur de Huawei.