EL FUTUR D'EUROPA

L'oposició acusa May d'enganyar el Parlament en el pacte sobre el 'brexit'

La primera ministra va ser advertida del risc que Londres quedés "atrapat indefinidament" en la Unió Duanera de la UE

Irlanda del Nord també continués alineada amb les normes del Mercat Únic, segons l'anàlisi legal sobre l'entesa

zentauroepp46147519 britain s prime minister theresa may  centre  gives a reply 181205191511

zentauroepp46147519 britain s prime minister theresa may centre gives a reply 181205191511 / Mark Duffy

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May ha estat acusada d'haver provat d'"enganyar el Parlament" sobre els termes de l'acord per albrexit  assolit amb la Unió Europea. La nova disputa va esclatar després que el Govern es veiés forçat a publicar l'anàlisi legal de l'acord. En aquest acord queda clar que el fiscal general, Geoffrey Cox, va advertir a la primera ministra del risc que el Regne Unit quedés “atrapat indefinidament” en la Unió Duanera de la Unió Europea i que Irlanda del Nord també continués alineada amb les normes del Mercat Únic, potser “indefinidament”, fins que s'aconsegueixi una solució alternativaUna situació "devastadora" per al Regne Unit, segons el Partit Democràtic Unionista (DUP), aliat de May en el govern.

L'informe de Cox indica que "l'actual esborrany del Protocol, inclòs el seu article 19, no facilita un mecanisme que capaciti el Regne Unit a abandonar legalment la Unió Duanera, sense que es formalitzi prèviament un acord." "Això és així, fins i tot si les parts arribessin a la conclusió que les converses s'haguessin trencat i no hi hagués perspectiva d'un acord de relació futura. La resolució d'un bloqueig d'aquestes característiques hauria de ser política", afegeix l'anàlisi.

Cox confirma que, "malgrat les declaracions que [la salvaguarda] no prova de ser permanent", d'acord amb, "la llei internacional, el protocol pot durar indefinidament fins que sigui reemplaçat per un acord". "En absència d'una conclusió adequada, hi ha un risc legal que el Regne Unit pugui resultar sotmès a prolongades i repetides rondes de negociacions", afegeix Cox. La salvaguarda entraria en vigor després del període transitori, el 31 de desembre del 2020, si aleshores no hi ha un acord comercial entre el Regne Unit i la UE.

La publicació de l'anàlisi es va produir un dia després que els diputats condemnessin en votació el Govern per "desacatament al Parlament", després de negar-se repetidament a publicar el text. En la Cambra dels Comuns, en el torn de preguntes i respostes dels dimecres, el líder dels independentistes escocesos (SNP) a Westminster, Ian Blackford, va acusar May d'"haver ocultat els fets". "Aquest matí hem conegut amb detall l'assessoria legal, els fets que el Govern del Regne Unit va provar d'ocultar. Des que la primera ministra va tornar de Brussel·les amb el seu acord, ha estat enganyant la Cambra". May va rebutjar amb rotunditat aquest engany. "Jo mateixa –va replicar– he dit en aquesta Cambra, que no hi ha dret unilateral de deixar la salvaguarda.   

Inacceptable

Notícies relacionades

Els unionistes del DUP, amb deu diputats imprescindibles perquè May pugui governar, van acusar la primera ministra d'"incomplir" amb els compromisos de treure el país de la UE, garantint al mateix temps que no hi haurà frontera física a Irlanda. "La salvaguarda és totalment inacceptable per als unionistes a tot el Regne Unit i ha de ser derrotada", va advertir Nigel Doods, líder del DUP en els Comuns.  Doods diu que té clar per què el govern havia provat d'"amagar" la posició legal de l'acord. L'informe no afegeix en realitat res nou al ja debatut repetidament sobre l'acord. Simplement ratifica el dit, des del punt de vista de la llei.

Després que dimarts el Govern claudiqués en tres votacions en la Cambra dels Comuns, la impressió és que May va camí de perdre el control del brexit en mans dels parlamentaris. El ministre de Comerç Exterior, Liam Fox, un euroescèptic radical, va acusar els diputats de voler "robar el ‘brexit’ als britànics" i va recordar que la majoria  eren partidaris de la permanència en la UE.