EL FUTUR D'EUROPA

La justícia de la UE dirimirà si el 'brexit' pot fer marxa enrere

El dictamen de l'advocat general, la setmana que ve, no és vinculant, però marcarà el terreny per a futures decisions

El litigi ha de servir per aclarir l'abast de l'article 50, que fixa dos anys per negociar les condicions de la ruptura

zentauroepp45988322 files  in this file photo taken on june 28  2016  a man wave181123202454

zentauroepp45988322 files in this file photo taken on june 28 2016 a man wave181123202454 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El calendari del ‘brexit’ té una nova data en vermell: el dimarts 4 de desembre. Aquell dia,l’advocat general del Tribunal de Justícia de la UE, l’espanyol Manuel Campos Sánchez Bordona, publicarà, en un temps rècord, el seu dictamen d’opinió sobre la reversibilitat del procés posat en marxa amb l’activació del’article 50 del Tractat, que regula la sortida d’un estat membre de la UE. ¿Londres és a temps de fer marxa enrere i parar de forma unilateral el rellotge per evitar el brexit?

La pregunta va protagonitzar dimarts una vista celebrada amb caràcter d’urgència davant el Tribunal de Justícia de la UE, en resposta a una sèrie de qüestions prejudicials plantejades per l’alt tribunal escocès en el marc de la batalla oberta per un grupd’activistes  diputats ‘antibrexit’. El litigi ha de servir per aclarir l’abast de l’article 50, que fixa un termini de dos anys per negociar les condicions de sortida i que pot prorrogar-se en casd’acord unànime de totes les parts.

Concretament, ¿què passa si un país es vol fer enrere? Segons el parer dels juristes de la Comissió i del Consell la resposta és clara: Londres no podria revocar de forma unilateral la decisió que requereix l’acord unànime dels Vint-i-set perquè reconèixer aquest dret crearia un precedent perillós i un país podria activar i parar el rellotge quan volgués, o fins i tot trobar les millors condicions, generant una "incertesa sense fi".

Londres descarta canviar d’opinió

¿I un segon referèndum seria prou motiu per paralitzar el procés? Segons el representant legal de l’Executiu comunitari la resposta és sí, però sempre que hi hagués "un mecanisme de control" adequat per evitar abusos, perquè, si no, es podria prolongar o paralitzar-se el procediment segons els interessos. L’advocat del Govern britànic, Richard Keen, ha descartat que l’Executiu de Theresa May canviï d’opinió i ha demanat que declarin inadmissible un cas que busca "munició política" per pressionar Londres.

Notícies relacionades

"Pandora va rebre una gran capsa en el seu casament i se li va demanar que no l’obrís. Demanem respectuosament al Tribunal que no obri la seva", ha reclamat Keen. "Si el tribunal entra en el terreny del debat parlamentari prematurament es corre el risc que una part acusi l’altrad’influir  la legislatura o l’Executiu per determinar una qüestió política", ha afegit.

L’última paraula la tindran els jutges, que s’han promès examinar el cas per la via d’urgència. De moment, la primera opinió arribarà en el temps rècord d’una setmana. No serà vinculant, però marcarà el terreny en un moment polític clau, el mateix dia en què arrencaran els debats al Parlament de Westminster i a una setmana del vot a Londres previst per alpròxim 11 de desembre.