CRISI POLÍTICA A L'ESTAT HEBREU

La policia israeliana recomana acusar de corrupció Netanyahu i la seva esposa

El primer ministre hebreu està acusat de tracte de favor cap a un important grup de comunicació

zentauroepp45958458 epa9660  jerusal n  israel   19 11 2018   el primer ministro181119170049

zentauroepp45958458 epa9660 jerusal n israel 19 11 2018 el primer ministro181119170049 / ABIR SULTAN

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La policia israeliana ha recomanat avui acusar el primer ministre, Binyamín Netanyahu, i en aquesta ocasió també la seva esposa, Sara, en el tercer cas de corrupció pel qual ha sigut investigat com a sospitós, fet que ha desencadenat les crítiques de l’oposició, que demana la seva dimissió i eleccions anticipades.

La policia ha publicat avui per sorpresa les conclusions de la investigació del conegut 'cas 4000', que analitzava si Netanyahu va afavorir el magnat de la comunicació i principal accionista del Grup Bezeq i el portal de notícies Walla, Shaul Elovitch, a canvi d’una cobertura positiva per a ell i la seva família entre el 2012 i el 2017.

Després de mesos d’investigació i més de mig centenar de testimonis, la policia va concloure en el tancament de la investigació d’aquest mes que "hi ha prou proves" per acusar els Netanyahu de "delictes de suborn, frau i abús de confiança", i Sara, a més, per "obstrucció a la Justícia".

Tracte de favor

"La principal sospita és que el primer ministre va acceptar suborns i va actuar en un conflicte d’interessos intervenint i actuant en decisions regulatòries que afavoreixen Shaul Elovitch i el Grup Bezeq, i alhora va exigir directament i indirectament interferir en el contingut de Walla d’una manera que el beneficiés", va assenyalar la nota policial.

El cap de l’Executiu i els seus associats "van intervenir de manera flagrant i contínua, i en ocasions fins i tot diàriament" a Walla i "van buscar influir en el nomenament d’alts funcionaris (editors i reporters)" amb la finalitat "de promoure els seus interessos personals mitjançant la publicació d’articles i fotos afalagadores, eliminant el contingut crític sobre el primer ministre i la seva família".

Recomanació anterior

Elovitch, per la seva part, podria afrontar càrrecs per "suborn, interrupció dels procediments d’investigació i judici", a més de denúncies per delictes contra la llei de valors i de prohibició del blanqueig de diners.

El cap de Govern es va afanyar a negar la seva implicació i la de la seva esposa, va destacar la falta de "pes judicial" en les recomanacions -ja que és la Fiscalia la que ha de presentar els càrrecs-, i va condemnar que aquests "es van decidir i es van filtrar fins i tot abans que comencessin les investigacions".

Notícies relacionades

La policia ja va recomanar al febrer acusar Netanyahu pels mateixos delictes de corrupció en els casos 1000 i 2000. El primer expedient l’investigava per acceptar luxosos regals de milionaris per a ell i la seva família -com puros i xampany francès- per valor de milers d’euros a canvi de favors.

El segon examinava un presumpte intent de pacte entre Netanyahu i Arnon Mozes, editor d’un dels diaris de més difusió d’Israel, el 'Yediot Aharonot', que proposava una cobertura més positiva del primer ministre a canvi de danyar la distribució del diari rival, el gratuït 'Israel Hayom'.