CIMERA DEL G20

Sánchez s'anota una victòria per la inclusió del tema migratori al document final

El president del Govern espanyol assegura que hi havia països que es «resistien» a afegir aquest drama en la declaració de Buenos Aires

zentauroepp46101520 ame3761  ciudad de buenos aries  argentina   01 12 2018   el181201214503

zentauroepp46101520 ame3761 ciudad de buenos aries argentina 01 12 2018 el181201214503 / BALLESTEROS

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Hem aconseguit vèncer la resistència de certs països a evitar el tractament dels refugiats i la immigració”, va dir el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre les mencions a aquests drames globals al document de la cimera del G20. Durant una roda de premsa en el centre de convencions ubicat de cara al Riu de la Plata, i en la que va ser la seva primera participació en una trobada d’aquesta naturalesa, Sánchez va presentar l’afegit en la declaració de Buenos Aires com una mena de triomf personal i del seu Govern. Espanya, va precisar, “ha assumit una posició de lideratge” en aquesta qüestió medul·lar. “He transmès als meus col·legues que no podíem tornar als nostres països sense enviar un missatge clar a la nostra ciutadania sobre la gestió del fenomen migratori”.

El punt 16 del text definitiu, negociat fins a últim moment, “pren nota” de l’informe anual sobre tendències i polítiques en matèria de migració i desplaçament internacional de 2018 del G20, preparat per l’OCDE en col·laboració amb l’OIT, l’OIM i l’ACNUR. Al paràgraf següent es consigna que “els grans moviments de refugiats són una preocupació mundial amb conseqüències humanitàries, polítiques, socials i econòmiques”. Els països signants van emfatitzar en aquest text de 7 pàgines i 31 punts “la importància de les accions compartides per abordar les causes profundes del desplaçament i per respondre a les creixents necessitats humanitàries”.

La caravana de centreamericans

Durant les reunions del G20, el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, havia instat els líders participants a no desviar la mirada davant un problema esgarrifós. Guterres va fer especial referència a la caravana de milers de ciutadans de Guatemala, el Salvador i Hondures que travessen Mèxic amb el somni d’entrar als Estats Units per la seva frontera sud. A més, va recordar que l’èxode veneçolà arriba en aquests moments a 2,3 milions de persones. Podia haver parlat també del Mediterrani o Àsia. Tot i que va reconèixer que els estats tenen el dret de “definir la seva política migratòria”, el secretari general de l’ONU va fer menció a les condicions que s’estan creant “perquè hi hagi un respecte de la legislació internacional sobre refugiats” i sobre la “possibilitat de trobar solucions a un problema complex”.

Notícies relacionades

Però, com va assenyalar Sánchez, va ser a causa de la “iniciativa espanyola” que el document de la cimera va fer no només referència a les migracions. “Hem aconseguit que es mantingui en l’agenda per al pròxim G20 al Japó”. En algunes de les trobades celebrades en el marc de la cimera, el president del Govern no va deixar de recordar les complexitats que envolten aquest fenomen. A to amb l’assenyalat per Guterres, va estimar que només pot abordar-se mitjançantrespostes integrals. Per això, va remarcar, la importància de la declaració final del G20.

Sánchez viatjarà a Marràqueix els dies 10 i 11 de desembre, on tindrà lloc la Conferència Intergovernamental per a l’Adopció del Pacte Mundial per a la Migració Segura, Ordenada i Regular. “Firmarem aquest acord perquè la cooperació ha de jugar un factor clau. Per això la importància del compromís de Buenos Aires malgrat la resistència trobada”, va dir. Alguns dels països que van subscriure el document a la capital argentina s’abstindran no obstant de participar de la reunió al Marroc.