Crisi humanitària

Mèxic proposa un 'pla Marshall' per reduir la immigració a Amèrica

El Govern entrant mexicà anuncia que destinarà 17.600 milions d'euros al desenvolupament de zones deprimides

López Obrador espera comptar amb l'esforç inversor dels EUA i del Salvador, Hondures i Guatemala, principalment

MEX021  TIJUANA  MEXICO   26 11 2018 - Migrantes permanecen en un albergue de la ciudad de Tijuana  Mexico  hoy  lunes 26 de noviembre de 2018  Mexico deporto a 98 migrantes que presuntamente protagonizaron una trifulca al romper este domingo un cerco de la Policia Federal en la ciudad de Tijuana con el afan de cruzar la frontera con Estados Unidos  informo hoy el Instituto Nacional de Migracion  INM   EFE Alejandro Zepeda

MEX021 TIJUANA MEXICO 26 11 2018 - Migrantes permanecen en un albergue de la ciudad de Tijuana Mexico hoy lunes 26 de noviembre de 2018 Mexico deporto a 98 migrantes que presuntamente protagonizaron una trifulca al romper este domingo un cerco de la Policia Federal en la ciudad de Tijuana con el afan de cruzar la frontera con Estados Unidos informo hoy el Instituto Nacional de Migracion INM EFE Alejandro Zepeda / Alejandro Zepeda (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre entrant d’Afers Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, ha advocat per canviar l'estratègia per contenir la pressió migratòria a l’Amèrica Central i el sud d'Amèrica, i ha proposat d'implementar una mena de pla Marshall, el conjunt de mesuresd'estímul econòmic que els EUA van utilitzar per a la reconstrucció d'una Europa devastada per la Segona Guerra Mundial.

Mèxic està destinant molts recursos per provar de frenar el flux de migrants al sud del seu territori que fugen de la violència i la pobresa. No obstant, les tensions a la frontera amb els Estats Units han augmentat des de l'arribada en les últimes setmanes d'una caravana d'hondurenys majoritàriament que busquen asil en territori nord-americà.

El pròxim president mexicà, Andrés Manuel López Obrador, s'ha compromès a provar de descoratjar la migració a través del desenvolupament econòmic, i desitja que els Estats Units contribueixin a un pla centrat en les àrees més pobres de Mèxic, la resta de l'Amèrica Central i el sud del continent.

Esforç

Ebrard ha subratllat que la solució pot no ser finalment com el pla Marshall, però ha dit que sí que ha de ser equiparable "quant a l'esforç que s'ha de realitzar". Denominat així en honor al secretari general d'Estat dels Estats Units i posteriorment secretari d'Estat George Marshall, l'esmentat pla va ser un esforç massiu recolzat pels Estats Units per reconstruir l’Europa occidental després de la devastació causada per la Segona Guerra Mundial.

Ebrard, que es reunirà amb el secretari d'Estat dels EUA, Mike Pompeo, aquest diumenge per parlar sobre la frontera en comú i la migració, ha afirmat que encara s'estaven preparant estimacions per determinar quant finançament es necessitaria per desenvolupar la regió.

Violència i pobresa

Notícies relacionades

És probable que només Mèxic inverteixi més de 20.000 milions de dòlars (uns 17.600 milions d'euros) en el sud del seu territori durant la pròxima legislatura, segons el futur responsable d'Exteriors. "Com a resultat, qualsevol esforç seriós realitzat pels nostres germans alSalvador, Hondures i Guatemala hauria de ser una suma similar", ha agregat. La major part dels immigrants il·legals atrapats que intenten arribar als Estats Units en els últims anys han sortit d'aquests tres últims països, entre els més violents empobrits del continent americà.

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha estat pressionant Mèxic perquè contingui els migrants mentre es processen les seves sol·licituds d'asil als Estats Units. Els membres del govern mexicà entrant han suggerit que contemplen la possibilitat d'arribar a un acord, si bé Ebrard ha subratllat que Mèxic no estava pensant a deportar els migrants centreamericans que actualment es troben atrapats a la frontera.