EL PEATGE DEL 'BREXIT'

El Govern de May admet per primera vegada que sortir de la UE empobrirà el país

Un estudi avala l'acord aconseguit per la 'premier' amb els Vint-i-set com un mal menor

may

may / YVES HERMAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

El Govern britànic admet per primera vegada que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea tindrà un fort impacte negatiu en l’economia del país. Els britànics seranmés pobres fora de la UE que a dins, segons un estudi del Departament del Tresor. L’anàlisi oficial suggereix que l’economia britànica haurà perdut, després de 15 anys, el 3,9% del producte interior brut (PIB), comparat amb el que passaria si durant aquell període el país seguís a la UE. Aquest percentatge equival a 100.000 milions de lliures a l’any (113.000 milions d’euros) per al 2030, o el que és igual, l’equivalent a 1.245 euros menys a l’any per persona. La pèrdua en el PIB pot arribar al 9,3% en cas d’una sortida de la UE sense acord, el pitjor dels escenaris possibles. Una segona anàlisi delBanc d’Anglaterra va elevar aquest percentatge al 10%, i va advertir que aquesta ruptura sense pacte pot desencadenar una crisi financera i l’enfonsament de la lliura esterlina.

Cop per a l’economia

D’acord amb l’estudi del Tresor, el PIB caurà sigui quin sigui el ‘brexit’ que s’adopti. La sortida més suau, a l’estil de Noruega amb la permanència en l’Àrea Econòmica Europea, retenint la llibertat de moviment, suposaria un cop per a l’economia de l’1,4%. Una solució a l’estil Canadà, la més dura i preferida per certs euroescèptics, implicarà una pèrdua del 6,7%.  I pel que fa als nous acords comercials possibles que aconsegueixi el Regne Unit amb la resta del món, tan prometedors segons els euròfobs, amb prou feines tindran valor, ja que afegiran el 0,1% o 0,2% al rendiment econòmic nacional. En tots els casos, indica l’informe, una reducció del nivell actual de la migració procedent d’Europa suposarà encara més pèrdues.

"Des del punt de vista purament econòmic hi haurà un cost per deixar la Unió Europea, perquè hi haurà impediments per al nostre comerç," va reconèixer el ministre de Finances, Philip Hammond, a la BBC. L’opció més dolenta, respectant el que van decidir els votants en el referèndum, és  l’acord aconseguit per May amb els Vint-i-set. “Mantenir-nos a la UE és lleugerament millor econòmicament a l’acord de la primera ministra”, va concedir Hammond. “Però l’acord de la primera ministra és molt pròxim als beneficis econòmics de ser a la UE, amb els beneficis polítics afegits de ser independents de la Unió Europea”.  

El millor disponible

L’estudi publicat tretze dies abans de la decisiva votació al Parlament dona més armes als que prometen oposar-se al  pla de la primera ministraprimera ministra.  A la Cambra dels Comuns, May va tornar a defensar-lo com la millor de les opcions. “El que hi ha darrere de l’anàlisi que hem publicat avui”, va assenyalar May, “és que el nostre acord és el millor disponible per a l’ocupació i l’economia, que permet complir el que es va decidir en el referèndum i aprofitar les oportunitats del ‘brexit’”.

Notícies relacionades

Els euroescèptics conservadors van rebutjar furiosos l’informe. “«És una nova temptativa de terroritzar els ciutadans britànics”, va declarar l’exministre per al ‘brexit’ Dominic Raab. El seu antecessor en el càrrec, David Davis, va al·legar que, “les prediccions del Tresor en el passat gairebé mai han sigut correctes i més sovint han sigut rotundament errònies”.

Advertència del Banc d’Anglaterra

Però el pessimisme del Govern va ser ratificat per l’estudi del Banc d’Anglaterra presentat hores més tard. L’entitat va alertar que, en cas d’un ‘brexit’ sense acord i una sortida desordenada de la UE, el creixement de l’economia britànicapot caure el 8% el primer trimestre del 2019; la lliura, perdre el 25% del seu valor respecte al dòlar i a l’euro; la inflació, disparar-se al 6,5%; l’atur, augmentar del 4% actual al 7,5%; el preu de la vivenda caure el 30%, i el dels immobles comercials, el 48%.