cruïlla europea

May crida als britànics a recolzar el seu acord de 'brexit'

La primera ministra britànica defensa en una carta pública els avantatges que la sortida de la UE tindrà per al Regne Unit

may

may / YVES HERMAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera ministra britànica, Theresa May, va instar aquest diumenge al poble britànic a recolzar el seu acord del ‘brexit’, amb el que començarà un “nou capítol de la història nacional”. En una carta difosa en els mitjans britànics, coincidint amb la celebració de la cimera extraordinària del Consell Europeu que votarà aquest pacte, la “premier” s’adreça als ciutadans per demanar públicament el seu recolzament. “Hi haurà un moment de regeneració i reconciliació quan abandonem la Unió Europea (UE)”, va assenyalar, mentre va assegurar que el Regne Unit tindrà un “futur brillant” fora del bloc comunitari.

“Quan em vaig convertir en la seva primera ministra, el Regne Unit acabava de votar per abandonar la Unió Europea. Des del meu primer dia a la feina, vaig saber que tenia davant de mi una missió clara, un deure per complir en nom seu: honrar el resultat del referèndum i assegurar un futur millor per al nostre país mitjançant la negociació d’un bon acord Brexit amb l’UE”. D’aquesta forma comença May la carta als anglesos. I afegeix:  “Al llarg de les llargues i complexes negociacions que han tingut lloc l’últim any i mig, mai he perdut de vista aquest deure. Avui soc a Brussel·les amb la ferma intenció d’acordar un acord de ‘brexit’ amb els líders de les altres 27 nacions de la UE.

Efectes de la sortida

A la missiva, la primera ministra britànica precisa alguns dels efectes de la sortida de la Unió Europea (tots positius per al Regne Unit): “Reprendrem el control de les nostres fronteres, i posarem fi a la lliure circulació de persones d’una vegada per totes”. I insisteix en el control de la immigració, ‘late motiv’ dels defensors del ‘brexit’ per dur a terme el referèndum de sortida: “En lloc d’unsistema d’immigració basat en l’origen d’una persona, en construirem un basat en les habilitats i talents que una persona té per oferir”.

 “Reprendrem el control dels nostres diners, posant fi als vastos pagaments anuals a la UE. En canvi, podrem gastar els diners dels contribuents britànics en les nostres pròpies prioritats, com els 394 milions de lliures addicionals per setmana que estem invertint en el nostre pla a llarg termini per a l’NHS. I recuperarem el control de les nostres lleis, al posar fi a la jurisdicció del Tribunal de Justícia Europeu al Regne Unit.

Descriu, així mateix, que com a conseqüències del tractat, els ciutadans de la UE “que han construït les seves vides al Regne Unit” tindran els seus drets protegits, igual que els ciutadans del Regne Unit que viuen en altres llocs de la UE. “Una àrea de lliure comerç permetrà que les mercaderies flueixin fàcilment a través de les nostres fronteres, protegint els molts llocs de treball qualificats a tot el país que depenen de cadenes de subministrament integrades”.

Col·laboració antiterrorista

Defensa, també, la col·laboració antierrorista amb els països de la Unió Europea (UE). “A causa que els nostres amics europeus sempre seran els nostres aliats en la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat, l’acord garantirà que la cooperació de seguretat continuï, perquè puguem mantenir la nostra gent sana i estàlvia”.

Notícies relacionades

“Com a primera ministra del Regne Unit, des del primer dia he estat decidida a entregar un acord de brexit que funcioni per a cada part del nostre país, per a Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, per als nostres territoris d’ultramar com Gibraltar i també per a les dependències de la corona”.

Recorda a la carta que el 29 de març del 2019, el Regne Unit estarà fora de la UE si aconsegueix tancar l’acord amb la UE i aquest és aprovat pel Parlament britànic.  “El Parlament tindrà l’oportunitat de fer-ho en unes quantes setmanes quan tingui una votació significativa sobre l’acord que espero celebrar avui. Faré una campanya amb el meu cor i la meva ànima per guanyar aquest vot i per entregar aquest acord de ‘brexit’, pel bé del nostre Regne Unit i de tota la nostra gent”.