May lluitarà amb "cor i ànima" per salvar l'acord a Londres

L'objectiu de gairebé totes la faccions dins dels partits és acabar amb el pacte amb la UE

Les pròximes setmanes es presenten crucials per al futur polític de la primera ministra

zentauroepp46024670 fotodeldia  epa4379  bruselas  b lgica   25 11 2018   la pri181125201033

zentauroepp46024670 fotodeldia epa4379 bruselas b lgica 25 11 2018 la pri181125201033 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Theresa May es va negar a Brussel·les a contestar una vegada i una altra la pregunta de si dimitiria en cas que el Parlament rebutgés l’acord que els Vint-i-set acabaven de firmar. Una insistència, la de la premsa, justificada per la precària situació de la primera ministra i el nivell d’hostilitat que genera el pacte entre la classe política britànica. Al Regne Unit la batalla de l’aprovació de l’acord s’entaularà en les pròximes setmanes, i l’objectiu de gairebé totes les faccions dins dels partits és acabar amb el pla. I si May va dir no sentir-se trista al veure el Regne Unit fer un gran pas cap a la sortida de la Unió Europea, la veritat és que l’acord és lluny de ser la conclusió feliç de gairebé dos anys de negociacions.

No satisfà ningú

Més de 90 diputats conservadors han criticat públicament el pacte, alguns ferotgement. Molts d’ells estan decidits a rebutjar-lo el 12 de desembre, la data en la qual, presumiblement, tindrà lloc la votació a la Cambra dels Comuns. També ho farà l’oposició laborista. “És un mal acord per al país. El resultat d’un fracàs miserable de la negociació, que ens deixa amb el pitjor dels mons”, va afirmar novament Jeremy Corbyn, després del cerimonial a Brussel·les. “És un dia trist. L’acord que ha avalat la UE continua sent un desastre per als britànics”, va declarar el líder dels liberals, Vince Cable. Nigel Farage va descriure el pacte com, “el pitjor de la història”. En la BBC, l’ex primer ministre, Tony Blair, va reclamar un segon referèndum per acabar amb la profunda divisió al país, que no cessarà després del 29 de març. “L’acord fracassarà perquè realment no satisfà ningú”,va assenyalar. “Només ha aconseguit unir els britànics en contra seu”. 

Segon motí

Notícies relacionades

En el Govern, les diferents guerrilles d’euroescèptics i euròfils també preparen les seves respectives estratègies. El 'Sunday Times' i el 'Sunday Telegraph' parlaven d’un “segon motí” dins del Gabinet, en aquesta ocasió per part de ministres favorables a Europa. Cinc d’ells, al costat de diplomàtics de la UE, estarien preparant secretament un pla B, en coordinació amb els unionistes nord-irlandesos del DUP, per si l’acord és rebutjat pels diputats. Aquest pla buscaria la via d’una relació amb la UE a l’estil de la que actualment té Noruega. Aquest tipus d’acord evitaria que Irlanda del Nord fos tractada d’una manera diferent de la resta del Regne Unit, segons la líder del DUP, Arlene Foster.

Cor i ànima

May lluitarà fins al final. En una carta oberta als ciutadans els va demanar el seu recolzament “i de nou la unitat de tots”. Va ser l’inici d’una campanya en la qual,va dir, que posarà “el cor i l’ànima per aconseguir el vot i assolir l’acord del ‘brexit’, que és bo per al nostre Regne Unit i per a tota la nostra gent”.  L’afartament dels britànics amb el ‘brexit’, el desig ardent que aquest malson acabi i la por del caos, si l’acord no supera la votació, seran els grans arguments que utilitzarà May en la seva penúltima croada.