Debat europeu

Sánchez i May mantenen una "llarga conversa" telefònica pel 'brexit'

El Govern reclama una negociació entre el Regne Unit i Espanya sobre Gibraltar per recolzar el divorci britànic

afp 1a4225

afp 1a4225 / BEN STANSALL (AFP)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

La primera ministra britànica, Theresa May, i el president del Govern, Pedro Sánchez, van mantenir a última hora de dimecres una "llarga conversa" per telèfon, després de l’amenaça de l’Executiu espanyol de votar en contra de l’acord sobre el 'brexit' si no es modifica per deixar clar que l’aplicació a Gibraltar de la relació futura que el Regne Unit que es pacti amb els vint-i-set membres de la Unió Europea (UE) ha de negociar-se de manera bilateral entre Madrid i Londres.

Sánchez ha reiterat a May en aquesta conversal’oposició d’Espanya a un acord sobre el 'brexit' que qüestioni la capacitat del país per negociar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar, segons han informat fonts de la Moncloa.

En aquesta línia, Sánchez ha incidit que Espanya votarà en contra de l’acord sobre el 'brexit' a la cimera europea del pròxim dia 25, en el cas que no es facin els canvis necessaris per deixar clar que l’aplicació a Gibraltar de la relació futura entre Brussel·les i Londres ha de negociar-se entre Espanya i el Regne Unit.

D’altra banda, la 'premier' ha traslladat al mandatari espanyol la determinació del seu Govern per aconseguir un acord de divorci amb la UE "que funcioni per a tota la família del Regne Unit, incloent-hi Gibraltar i altres territoris d’ultramar i dependències de la corona".

May ha destacat, no obstant, "el bon compromís" entre el Regne Unit, Espanya i el Govern de Gibraltar per arribar a un acord dins de l’acord del 'brexit', així com "un paquet associat de memoràndums d’entesa relatius a Gibraltar".

La cap de l’Executiu britànic "ha dit que el Regne Unit i el Govern de Gibraltar pretenen continuar amb aquestes discussions mentre es debat la futura relació" entre Londres i Brussel·les, ha indicat un portaveu de Downing Street en un comunicat.

Advertència espanyola

Hores abans, en una roda de premsa amb el primer ministre portuguès, António Costa, amb motiu de la XXX Cimera entre Espanya i Portugal, celebrada a Valladolid, Sánchez ha mostrat la fermesa de la seva posició perquè es tracta d’una qüestió "essencial" que afecta els interessos d’Espanya com a "nació" i que ell defensarà "fins al final".

Sánchez ha recordat que ell sempre ha demostrat una actitud "europeista" i constructiva en les negociacions del 'brexit', al llarg de les quals sempre ha expressat de manera "transparent" la seva actitud i línies vermelles. Per això mateix, ha admès que en el seu Govern s’han sentit "contrariats" al revisar l’esborrany final de l’acord.

En concret, Madrid condicionarà el seu vistiplau a l’acord de divorci al fet que es modifiquil’article 184 del tractat de retirada, en què s’apunta que la UE i el Regne Unit hauran de negociar de manera "expeditiva" les condicions de la nova relació, sense esmentar la situació particular de Gibraltar.

Segons l’opinió de la Moncloa, la redacció actual de l’article 184 del tractat de retirada "posa en qüestió la capacitat espanyola de negociar amb el Regne Unit el futur de Gibraltar" i això "no és acceptable per a Espanya ni en l’acord de retirada ni en la declaració política" sobre el futur de la relació entre Londres i l’Executiu comunitari.

Negociació bilateral

El que l’Executiu espanyol vol és que tant en l’acord de sortida –un tractat– com en la declaració política sobre la relació posterior entre la UE i el Regne Unit quedi clar que el futur de Gibraltar es decideix per una negociació entre el Regne Unit i Espanya.

Notícies relacionades

Com a prova de l’ànim constructiu que té Espanya per negociar amb el Regne Unit sobre Gibraltar, Sánchez ha destacat el protocol ja negociat amb Londres sobre això i els memoràndums que acompanyen l’acord de sortida sobre aspectes que afectaran el "dia a dia de la gent que viu a Gibraltar".

"L’actitud del Govern d’Espanya envers el contenciós de Gibraltar és positiva, però hem de fer-ho nosaltres amb el Regne Unit, només nosaltres i ningú més que nosaltres", ha reiterat Sánchez, defensant una de les línies tradicionals de la posició espanyola sobre Gibraltar, el diàleg bilateral entre Madrid i Londres com a mecanisme de resolució dels diferents aspectes del contenciós entorn de la sobirania del penyal.