POLÈMIC PROJECTE DE LLEI

Polònia fa marxa enrere i rectifica la reforma judicial que la UE desaprovava

Després de mesos de pressió i crítiques, Varsòvia acata la sentència de Brussel·les

El Govern volia avançar la jubilació al Suprem per col·locar jutges afins

zentauroepp36207294 tribunal de justicia  de la union europa181122104640

zentauroepp36207294 tribunal de justicia de la union europa181122104640

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Canvi de rumb a Polònia. Aquest dimecres el Govern polonès va fer marxa enrere en la controvertida llei que pretenia avançar l’edat de jubilació dels jutges que formen el Tribunal Suprem, una mesura durament criticada des de Brussel·les al ser vista com un intent de vulnerar el principi de la independència del poder judicial.

Després de mesos de pressió i crítiques, Varsòvia ha optat per rectificar i acatar les ordres del Tribunal de Justícia, que el passat 19 d’octubre va dictaminar que la llei impulsada pel govern conservador polonès havia de ser suspesa de forma cautelar. Així, el partit de l’Executiu, l’ ultranacionalista Llei i Justícia (PiS), va presentar davant del parlament un nou projecte de llei que revertirà aquests efectes i suposarà la reincorporació dels magistrats que van ser forçats a jubilar-se.

La mesura de la discòrdia establia que l’edat de jubilació dels membres del Tribunal Suprem passava dels 70 als 65, un gest que afectava 27 dels 72 magistrats i amb què es va interpretar la voluntat de Varsòvia de modelar ideològicament la més alta instància judicial del país. La mateixa presidenta d’aquest organisme, Malgorzata Gersdorf, va tornar al seu lloc de treball el 22 d’octubre, just fa un mes, després de conèixer la sentència de la justícia europea.

Oposició a Brussel·les

Aquest dimarts, el vicepresident de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, va tornar a instar el govern polonès a rectificar un camí que al juliol van denunciar com a “incompatible” amb el dret europeu i “el principi elemental de la separació de poders”. En un gest sense precedents, el passat 21 de desembre Brussel·les va prémer l’anomenat botó nuclear i va activar l’article 7 del tractat europeu per castigar la polèmica reforma judicial polonesa.

Enmig d’aquesta topada amb Brussel·les, el govern polonès també s’ha vist esquitxat per nous escàndols de corrupció. La setmana passada el diari Gazeta Wyborcza va destapar que el president de l’Autoritat de Supervisió Financera, Marek Chrzanowski, havia fet una oferta indeguda al màxim responsable d’un banc en una situació delicada. Les informacions van acabar forçant la seu dimissió però, tot i així, el nacionalista PiS se’n ressent.

Missió electoral

Notícies relacionades

A falta d’un any perquè Polònia celebri unes noves eleccions legislatives, l’ultracatòlic PiS rep senyals ambigus. L’últim sondeig demoscòpic, fet per la consultora Millward Brown, assenyala una important caiguda del partit del Govern, que passaria del 37,6% obtingut el 2015 a un 33%. Aquesta baixada la capitalitzaria la liberal-conservadora Plataforma Cívica, el principal partit de l’oposició, que arribaria al 26%. No obstant, les enquestes de la setmana passada apuntaven a una millora del PiS, que creixeria fins al 42%.

Sigui com sigui, la formació hegemònica polonesa es prepara ja per a les eleccions europees del maig i les legislatives del novembre del 2019. Tot i que en les eleccions regionals i locals de l’octubre van tornar a ser el partit més votat, el PiS no va aconseguir conquerir cap alcaldia a les grans ciutats del país.

Temes:

Polònia