Assassinat no resolt

Els assassins de Khashoggi van treure el cos en maletes, segons el ministre de Defensa turc

El Govern de Turquia creu que els assassins del periodista saudita van treure del país el cos desmembrat del periodista

zentauroepp45359692 file photo  a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543

zentauroepp45359692 file photo a demonstrator holds picture of saudi journalist181007111543 / Osman Orsal

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

En una nova versió per provar de descobrir el misteri que envolta l’assassinat del periodista saudita Jamal Khashoggi, ara ha transcendit la possibilitat que els assassins traguessin el seu cos desmembrat de Turquia amb l’equipatge, va dir diumenge el ministre de Defensa turc, Hulusi Akar, al canal CNN Türk.

Khashoggi, resident dels Estats Units i columnista de 'The Washington Post’, va ser assassinat al consolat de l’Aràbia Saudita a Istanbul el 2 d’octubre, cosa que ha generat indignació global contra el regne saudita i el seu governant i, ‘de facto’, el príncep hereu Mohammed bin Salman.

Riad havia ofert nombroses explicacions contradictòries sobre la seva desaparició, abans de dir que Khashoggi va ser assassinat després que fracassessin les “negociacions” per convèncer-lo que tornés a l’Aràbia Saudita.

Van treure el cos de Turquia

En declaracions a una taula rodona com a part d’una conferència internacional a Halifax, el Canadà, Akar va dir que és possible que els assassins de Khashoggi traguessin les parts del cos del periodista de Turquia amb el seu equipatge.

“Una probabilitat és que abandonessin el país tres o quatre hores després de cometre l’assassinat. És possible que traguessin el cadàver desmembrat de Khashoggi dins de l’equipatge sense trobar-se amb problemes a causa de la immunitat diplomàtica”, va dir Akar, segons declaracions recollides per CNN Türk.

Turquia va dir que un grup de 15 individus, inclòs un “equip de neteja” de dos homes, hi estava involucrat, i que el cos de Khashoggi havia sigut desmembrat. Les autoritats turques també han demanat que s’investigui si el cos es va dissoldre en àcid.

Tot apunta cap al príncep

El fiscal saudita Shalaan al-Shalaan va dir que el cos de Khashoggi va ser desmembrat, retirat de l’edifici i entregat a un “cooperador local” no identificat. Quan ja ha passat més d’un mes de l’assassinat, Turquia prova de mantenir la pressió sobre el príncep Mohammed, difonent una sèrie de proves que han posat en evidència la reacció inicial de Riad, que va negar tenir res a veure amb la desaparició del periodista.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va dir que una avaluació de la CIA que culpa el príncep Mohammed per l’assassinat era “molt prematura”, i va dir que rebria un informe complet sobre el cas dimarts.

Turquia afirma tenir gravacions relacionades amb l’assassinat que va compartir amb els aliats occidentals. Un funcionari turc va dir a Reuters que els alts càrrecs que van escoltar les gravacions, que inclouen l’assassinat de Khashoggi i les converses prèvies a l’operació, estaven horroritzats, però que els seus països no havien fet res.

La justícia actua sobre això

Notícies relacionades

Al-Shalaan va dir, sense proporcionar noms, que el fiscal saudita havia demanat la pena de mort per a cinc persones “acusades d’ordenar i cometre el crim, i unes sentències apropiades per a les altres persones acusades”.

Va dir que 11 dels 21 sospitosos havien sigut imputats i serien remesos als tribunals, mentre que les investigacions als altres sospitosos continuarien. No obstant, el ministre de Relacions Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, va dir que no estava satisfet amb el que havia afirmat Al-Shalaan, va pressionar Riad perquè reveli la ubicació de les restes de Khashoggi i va demanar que els sospitosos siguin processats a Turquia.