el crim es va cometre el 2 d'octubre

La CIA conclou que el príncep hereu saudita va ordenar matar Khashoggi

L'agència revela que l'ambaixador saudita a Washington, germà de Bin Salman, va animar el periodista a viatjar a Istanbul

binsalman

binsalman
zentauroepp45360575 sant joan les fonts181006182841

/

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

LaCIA ha conclòsque el príncep hereu de l’Aràbia Saudita,Mohamed bin Salman, va ordenarplanejar i matar el periodista Jamal Khashoggi, que residia als Estats Units i va ser assassinat al consolat saudita d’Istanbul, on va anar a començaments d’octubre a realitzar uns tràmits per contreure matrimoni amb la seva nòvia turca, segons ‘The Washington Post’.  L’agència d’espionatge té previst informar aquest mateix dissabte el president Donald Trump dels avenços en la investigació, però el vicepresident, Mike Pence, ja va avançar que es “demanaran comptes a tots els que són responsables” del crim.

The Washington Post’va revelar que la CIA va poder esbrinar que Khashoggi va parlar amb l’ambaixador saudita als Estats Units, germà del príncep hereu Bin Salman, sobre els seus plans de viatjar aTurquia.  El diplomàtic va insistir que realitzés el seu viatge a Istanbul, assegurant-li que no li passaria res, tot i que es desconeix si el germà del príncep saudita sabia res dels plans d’assassinar-lo.

Trucades interceptades

També ‘The New York Times’ va publicar una informació sobre les conclusions de la CIA, en la qual explicava que l’agència nord-americana va interceptar trucades del príncep hereu i del grup que va matar Kashoggi els dies previs al crim.  Les trucades indiquen que el príncep buscava maneres d’atreure Khashoggi a l’Aràbia Saudita, tot i que a les intercepcions no va dir que el volia mort.

Després de la seva desaparició, l’Aràbia Saudita va defensar que Khashoggi havia sortit pel seu propi peu del consolat. Però amb el pas dels dies, lapressió internacionali les proves en mans de Turquia, el regne va admetre que el periodista havia mort a les seves dependències. En una primera versió, les autoritats saudites van al·legar que va morir en una baralla, tot i que després van reconèixer que havia sigut un assassinat premeditat.

Els 15 agents saudites

Al consolat, a Khashoggi l’esperaven unaquinzena d’agents sauditesque havien arribat a Istanbul la nit anterior, entre ells quatre membres de la seguretat del príncep. Aquesta setmana, el fiscal general de l’Aràbia Saudita, Saud al-Moyeb, va anunciar que ha demanat la pena de mort per a cinc persones acusades de l’assassinat i que ha presentat càrrecs contra sis més, a més d’assegurar que el príncep hereu no estava al corrent del crim.

Notícies relacionades

Segons el ‘Post’, la CIA veu Bin Salman com un “bon tecnòcrata”, però volàtil, arrogant i algú que “va de zero a cent, que no sembla entendre que hi ha algunes coses que no pot fer”. L’agència nord-americana, no obstant, creu que el príncep “sobreviurà” a l’escàndol i que el seu futur com a rei saudita es “dona per fet”. 

Trump ha assenyalat aquest dissabte que esperava a ser informat per la CIA dels avenços. “Fins aquest moment –ha dit– ens han dit que ell (Bin Salman) no va exercir un paper, hem d’esbrinar què en diuen”, va afirmar. El dirigent ha aprofitat per lloar de nou l’Aràbia Saudita, país que va descriure com “una aliat espectacular de veritat”. “Ens han donat molts treballs i molt negoci i desenvolupament econòmic”, ha subratllat.