CLATELLADA JUDICIAL A MOSCOU

El Tribunal Europeu de Drets de l'Home sentencia que Rússia persegueix políticament l'opositor Navalni

El Tribunal d'Estrasburg considera que almenys dos dels arrestos que ha patit el bloguer anticorrupció al seu país violen els seus «drets humans»

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Era unveredicte esperat, que reforça les constants denúncies que les oenagés internacionals fan periòdicament sobre que Rússia està vivint la “pitjor crisi de drets humans” des de la desintegració de la URSS. La Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans Tribunal Europeu de Drets Humans(TEDH) ha sentenciat que almenys dos dels arrestos que ha patit el bloguer opositor Aleksei Navalni han tingut un “mòbil polític” i han estat orientats a “asfixiar el pluralisme polític” al país, ha condemnat l’estat rus a pagar-li una compensació de 63.000 euros. Al tractar-se d’una decisió de la instància suprema de la cort d’Estrasburg, ja no hi ha apel·lació o recurs possible. 

“El tribunal ha determinat que existeixen evidències contextuals convergents que indiquen que les autoritats estaven actuant de forma cada vegada més severa cap a Navalny i que la seva acusació, que s’havia convertit en un objectiu recurrent, és coherent en el context d’un moviment general per posar l’oposició sota control”, ha considerat el tribunal, que també ha comminat a Moscou a garantir el dret a la lliure reunió. La compensació monetària decidida pel TEDH es justifica per la “violació” de la “llibertat” de l’encausat, del seu “dret a un judici just” i de la seva “llibertat de reunió” comesa per l’Estat rus.

Rússia ja havia sigut condemnada en primera instància per la cort d’Estrasburg el febrer de l’any passat pels fets que se sentenciaven aquest dijous. Entre el 2012 i el 2014, el líder opositor havia sigut arrestat en set ocasions durant mítings contra el Govern i retingut diverses hores a seus policials, i havia estat condemnat per la justícia russa a multes o fins i tot aperíodes de detenció administrativa. En almenys dues d’aquestes ocasions es van violar els seus drets fonamentals, va sentenciar fa més d’un any i mig el TEDH.

En aquesta ocasió, la Gran Sala del tribunal europeu, a més de mantenir el veredicte anterior, reconeix que hi ha “mòbils polítics” en la persecució que pateix el bloguer anticorrupció al seu país d’origen, unes paraules que constitueixen una derrota en tota regla de les tesis defensades pels advocats de Moscou, que havien apel·lat la primera sentència. 

“Estic molt satisfet per la decisió”

Després de diverses hores d’incertesa, Navalni ha pogut assistir finalment a la lectura de la sentència a la ciutat francesa, feta pel president Guido Raimondi, i s’ha abraçat als seus advocats al final de la vista judicial. En les seves primeres declaracions a la premsa, s’ha mostrat exultant i feliç. “Estic molt satisfet per aquesta decisió, que significa molt, no només per a mi, sinó també per a moltes persones que pateixen aquest tipus de detencions”, ha declarat el bloguer anticorrupció. “Malgrat la pressió de Rússia, ha quedat clar que la justícia europea no té cap intenció d’ignorar uns fets obvis”, ha continuat.    

La presència de Navalny a Estrasburg aquest dijous ha estat en l’aire fins a l’últim moment. Dimarts passat, l’opositor va informar des de l’aeroport moscovita de Domodédovo que no se li permetia abandonar el país, a l’existir una prohibició del Servei Federal d’Agutzils reclamant una suposada multa impagada de 27.400 euros. Finalment, un dia després, va poder abandonar el país, després que s’admetés que la sanció monetària ja havia sigut liquidada temps enrere.

Cap representant rus havia reaccionat públicament a mitja tarda de dijous a la nova clatellada judicial procedent d’Estrasburg. El més probable, tal com han avançat el mateix Navalni i els seus advocats, és que Moscou ignori un veredicte que, a bon seguró donarà aire a les veus cada vegada més insistents que, des de dins de l’oficialitat a Rússia, reclamen l’abandonament de la Convenció Europea de Drets de l’Home i el cessament de la cooperació amb el TEDH. El març passat, l’agència oficial Sputnik, citant una font anònima d’altrang, informava que el Govern rus es plantejava aquesta mesura, al·legant els “les dobles vares de medir” del tribunal i la seva línea “contrària als interessos de Rússia”.

Notícies relacionades

De fet, des de desembre del 2015, està vigent al país una llei que estableix la prioritat de la legislació nacional sobre qualsevol instància judicial supranacional i que permet a l’Estat ignorar qualsevol sentència emesa pel TEDH o qualsevol altre tribunal similar si el Constitucional rus estipula que contravé la Carta Magna del país. En els últims anys, el Tribunal d’Estrasburg s’havia convertit en una mena de tribunal suprem de Rússia, donades la falta de garanties de la justícia local. Només entre el 2013 i el 2015, 45.000 ciutadans russos hi van recórrer.