Visita d'Estat

La reina Letizia va visitar el centre per a dones víctimes de violència masclista a Lima

Aquesta visita vol visibilitzar la tasca de la cooperació espanyola en la lluita contra la violència masclista al Perú

GRAF7427  LIMA  12 11 2018 - La reina Letizia  d  en el Ministerio de la Mujer donde conoce el trabajo de uno de los 333 Centros Emergencia Mujer  CEM  que prestan en Peru atencion psicologica  social  legal y juridica a victimas de violencia machista  hoy en el primer dia de la visita oficial de los reyes a Peru  EFE Lavandeira jr

GRAF7427 LIMA 12 11 2018 - La reina Letizia d en el Ministerio de la Mujer donde conoce el trabajo de uno de los 333 Centros Emergencia Mujer CEM que prestan en Peru atencion psicologica social legal y juridica a victimas de violencia machista hoy en el primer dia de la visita oficial de los reyes a Peru EFE Lavandeira jr / Lavandeira jr (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lareina Letizia va visitar dilluns les instal·lacions del Centre d’Emergència Dona (CEM) ubicat a la seu del Ministeri peruà de la Dona i Poblacions Vulnerables (MIMP), a Lima, on va conèixer la tasca d’assistència que es dona a les víctimes de violència masclista.

Durant la visita, que buscava visibilitzar la feina de la cooperació espanyola en matèria de lluita contra la violència de gènere al Perú, la Reina va ser guiada per la ministra peruana de la Dona, Ana María Mendieta.

Letizia va conèixer la tasca que exerceixen els equips especialitzats en dret, psicologia i assistència social en aquest servei, que atén dones i integrants del grup familiar víctimes de violència.

Prèviament, les autoritats van tenir una reunió amb representants d’organitzacions que promouen els drets de les dones i persones amb discapacitat, entre les quals, del Centre de la Dona Flora Tristán, la Fraternitat Cristiana de Persones Malaltes i amb Discapacitat del Perú, el Moviment de Dones del Con Nord i les Orientadores Legals i Facilitadores en Acció del CEM del districte de Lima d’Independencia.

En la trobada també hi van participar el coordinador general de la Cooperació Espanyola al Perú d’AECID, José Luis Pimentel, i representants d’oenagés espanyoles com Gioconda Dieguez, de Solidaritat Internacional, i Agustina Daguirre, d’Entrepobles.

A més, hi van ser presents les viceministres peruanes de la Dona, Silvia Loli, i de Poblacions Vulnerables, Cecilia Aldave, i el cap de la secretaria de Sa Majestat la Reina, José Manuel Zuleta i Alejandro.

La ministra Mendieta va destacar la visita de Letizia i va reiterar el compromís del seu sector per erradicar la violència contra la dona i defensar els drets de les nenes, nens i adolescents.

Centres d’atenció descentralitzats

Al Perú hi ha, fins al moment, 339 CEM, que són administrats pel Programa Nacional contra la Violència Familiar i Sexual del MIMP i que s’encarreguen d’oferir orientació legal, social i psicològica gratuïta a les víctimes de violència familiar i sexual, per aconseguir la seva recuperació i el seu accés a la justícia.

La cooperació espanyola col·labora en la lluita contra la violència de gènere al Perú des del 2006, mitjançant diferents programes de cooperació amb l’Executiu, el sistema judicial, la societat civil i el sector privat.

El recolzament al MIMP s’ha centrat a enfortir les polítiques d’igualtat i lluita contra la violència de gènere, mentre que en el sistema judicial s’acompanya el ministeri públic amb el "protocol d’investigació del feminicidi" i programes de capacitació d’operadors jurídics del poder judicial i la Policia.

Amb les oenagés s’ha enfortit "el teixit social" i les organitzacions de dones presents a les regions de l’interior del país i alguns d’aquests projectes recolzen els Centres d’Emergència Dona en diferents localitats.

Notícies relacionades

Està previst que l’AECID destini 1,5 milions d’euros –en funció de la disponibilitat pressupostària– entre 2019-2020 per a un programa de lluita contra la violència, treballat en conjunt amb el MIMP.

A més, organitzacions espanyoles, com Aliança per la Solidaritat, recolzen actualment els CEM, com el del districte d’Independencia, al nord de Lima, com a part d’un projecte finançat per l’Ajuntament de Madrid amb 500.000 euros per al Perú i Bolívia.