ESCÀNDOL DIPLOMÀTIC

Alemanya indemnitzarà les víctimes de la secta nazi Colònia Dignitat

Berlín pagarà un milió per reparar els membres d'aquest assentament a Xile on van patir abusos sexuals i treballs forçats

Fundada per l'exmilitar nazi Paul Schäfer el 1961, la secta va operar com a centre de tortura per a la dictadura de Pinochet sota el silenci diplomàtic

zentauroepp45827779 file photo  former leader of the secretive sect colonia dign181111155331

zentauroepp45827779 file photo former leader of the secretive sect colonia dign181111155331 / Rodrigo Garrido

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Assassinats, tortures, abusos sexuals treballs forçats. Aquesta va ser la crua realitat diària dels habitants de Colònia Dignitat, una secta alemanya establerta a Xile que durant dècades va perpetrar aquestes brutals violacions dels drets humans amb total impunitat. Aquest divendres, el Govern alemany ha fet un pas més per intentar reparar un dels capítols més escabrosos de la seva història recent a l’aprovar un pressupost d’un milió d’euros per indemnitzar les víctimes d’aquest camp del terror.

Fundat el 1961 per l’exmilitar nazi Paul Schäferaquest enclavament de recolliment religiós ubicat al sud de Xile va sotmetre els seus habitants a tota mena de vexacions. La convicció evangèlica va portar fins a 300 alemanys a ingressar en una comunitat que es va convertir en una presó d’on no es podien escapar. Durant 36 anys, els dirigents de Colònia Dignitat van establir un despòtic sistema de control en el qual mantenien els membres de la secta aïllats del contacte exterior, els forçaven a treballar, els separaven per sexes i només se’ls permetia el contacte físic si era per procrear.

Caporal i metge de la Wehrmacht, l’Exèrcit nazi, en 1961 Schäfer es va escapar d’Alemanya  i se’n va anar a Xile segrestant uns 60 menors després d’haver sigut acusat de violar-ne dos d’ells que atenien la seva suposada organització caritativa.

Col·laboració amb Pinochet

Fanàtic baptista i fervent anticomunista, Schäfer i la seva secta van ser protegits per la dictadura d’Augusto Pinochet  fins al 1990. Les seves bones relacions amb la ultradreta xilena van arribar al seu punt més escabrós quan van cooperar estretament amb la DINA, la policia secreta de la dictadura, i van cedir les instal·lacions de Colònia Dignitat com a centre de detenció i tortura de l’oposició esquerrana. Antics membres de la Gestapo i les SS nazis hi van col·laborar. Desenes de persones, com l’activista Juan Maino, van desaparèixer en el camp.

Així, la secta va operar amb total impunitat fins al 1997, quan Schäfer es va escapar de Xile després de ser acusat de violar a almenys 27 menors. Després de jutjar-lo en la seva absència, el 2004 va ser declarat culpable i un any més tard el van trobar en un suburbi a prop de Buenos Aires, a l’Argentina. La justícia el va sentenciar a 33 anys de presó pels seus reiterats abusos sexuals i va condemnar uns altres 22 jerarques de la secta per violacions i obstrucció. El 2010 va morir a la seva cel·la d’un atac al cor. Investigacions més recents han apuntat que durant anys la colònia es va lucrar del tràfic d’armament i artefactes explosius que ells mateixos fabricaven.

Escàndol diplomàtic

El descobriment de la secta va suposar un dels escàndols més grans de la història de la diplomàcia alemanya. “Durant molts anys els diplomàtics alemanys van mirar cap a un altre costat en el millor dels casos”, va reconèixer el llavors ministre d’Exteriors, Frank-Walter Steinmeier, actualment president d’Alemanya. I és que aquests crims només van passar a causa del silenci còmplice de l’ambaixada alemanya, que va anteposar les bones relacions amb el sanguinari règim dictatorial de Pinochet a l’assistència de socors dels seus ciutadans.

Malgrat haver aprovat ja la quantia, encara falta un pla detallat que estableixi com es destinarà aquesta indemnització. Fins aleshores els diners no seran entregats. Els membres de la comissió i del Govern es reuniran durant aquest mes i al desembre amb experts i representants de les víctimes per traçar un pla concret. El milió d’euros aprovat pel Parlament se suma als 800.000 euros pressupostats anteriorment per a altres objectius com la creació d’un memorial.

Notícies relacionades

Els legisladors alemanys portaven molt temps darrere d’aquest complex cas. Al juliol el comitè va rebre amb indignació un acord governamental en el qual, malgrat proporcionar ajuda psicològica a les víctimes, no s’incloïa cap compensació econòmica. Rere les crítiques, conservadors (CDU/CSU) i socialdemòcrates (SPD) han rectificat.

Des de 2005 el recinte va adoptar el nom de Vila Baviera. Des d’aleshores els 100 habitants d’aquesta colònia alemanya es dediquen a l’agricultura i l’han convertit en una destinació turística que encara continua oberta. Altres víctimes i alts jerarques de la secta van tornar a Alemanya, on no han sigut jutjats. 

Temes:

Alemanya Sectes