Grècia cessa el cònsol honorari a Barcelona, que va acudir a la Diada amb una bandera independentista

Borrell havia acusat el representant de "greuges a la bandera espanyola"

zentauroepp44794281 graf926  santander  27 08 2018   el ministro de asunto exter180827122915

zentauroepp44794281 graf926 santander 27 08 2018 el ministro de asunto exter180827122915 / Pedro Puente Hoyos

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Madrid

L’Ambaixada de Grècia a Espanya ha informat aquest dilluns al Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació del cessament del cònsol general honorari de Grècia a Barcelona, Fernando Turró i Homedes.

El mateix ministre d’Afers Exteriors, Josep Borrell, va anticipar aquest cessament el passat 17 d’octubre al considerar que Turró i Homedes havia ofès "la bandera de l’Estat espanyol al carrer". "Això un cònsol no ho pot fer", va remarcar.

"Un ciutadà corrent pot fer el que vulgui perquè aquí tenim una llibertat d’expressió tan àmplia que permet cremar la bandera nacional o la imatge del Rei, però un cònsol no, i si m’assabento que ho fa crido a l’ambaixador i li demano el cessament, però de vegades no fa falta perquè l’ambaixador s’ha assabentat i ho fa ell mateix", va indicar llavors Borrell.

Compatible amb la normativa

En aquest mateix sentit, el ministeri ha remarcat aquest dilluns en un comunicat que les actuacions dutes a terme pels cònsols honoraris acreditats a Espanya "han de ser compatibles amb la normativa internacional que regula les funcions oficials que tenen encomanades".

El ministeri que dirigeix Josep Borrell va convocar fa unes setmanes l’ambaixador grec a Espanya per expressar-li "malestar" per la conducta d’aquest cònsol honorari durant la Diada, i l’ambaixador va comunicar que seria cessat.

El motiu és que Turro va participar en actes que, per al Govern, no són propis d’un cònsol. A la seva participació en la Diada amb una samarreta amb la bandera independentista s’hi suma el fet que el desembre del 2017 va estar en un acte fora d’Espanya amb l’expresident català Carles Puigdemont. Arran d’aquests fets, la introductora d’ambaixadors, Caridad Batalla, va citar l’ambaixador grec a Espanya i aquest es va comprometre a cessar-lo.

Ciutadans locals

Els cònsols honoraris no són diplomàtics, tenen menys atribucions que els cònsols de carrera i, amb freqüència, són ciutadans del país de destí, no de l’Estat al qual representen.

Aquesta és la primera ocasió que, amb el Govern del PSOE, és cessat un cònsol honorari a Catalunya per motius relacionats amb el procés independentista, però amb el del PP van ser quatre els destituïts en els últims anys.

Notícies relacionades

L’últim d’ells va ser el de Finlàndia, Albert Ginjaume, cessat el febrer per la seva ambaixada a petició del Govern espanyol després de mesos d’avisos sobre les seves activitats. Anteriorment havien sigut cessats els cònsols honoraris de Letònia, Xavier Vinyals –el 2016, per exhibir una estelada a la façana del consolat–, el de les Filipines, Jordi Puig –que va participar en una manifestació durant l’aturada convocada a Catalunya el 3 d’octubre– i el búlgar Hristo Stoichkov.

L’exfutbolista va ser cessat l’octubre del 2017 després d’una aparició pública en la qual va titllar de franquista la llavors vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría.