COMICIS AL MAIG

El PPE es reuneix per elegir el seu cap de files per a les eleccions europees

L'eurodiputat alemany Manfred Weber parteix com a clar favorit davant l'exprimer ministre finlandès Alex Stubb

zentauroepp45793824 alexander stubb of finland and manfred weber of germany atte181107140018

zentauroepp45793824 alexander stubb of finland and manfred weber of germany atte181107140018 / LEHTIKUVA

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez

En sis mesos, del 23 al 26 de maig, tindran lloc les pròximes eleccions al Parlament Europeu i els partits polítics preparen ja el terreny amb l’elecció dels seus respectius caps de files i, per tant, els seus candidats a presidir la pròxima Comissió Europea. Després de la confirmació de l’holandès Frans Timmermans com a cap de llista del Partit Socialista Europeu, aquest dijous serà el torn del Partit Popular Europeu que elegirà el seu spitzenkandidat durant el Congrés que celebra aquest dimecres i dijous a Hèlsinki i al qual assisteixen primers ministres i líders de tot Europa. En la pugna,dos candidats: l’alemany Manfred Weber Manfred Weber(46 anys) i el finlandès Alex Stubb (50).

L’exprimer ministre i diplomàtic finlandès, que ha sigut titular en diverses carteres, juga a casa, però l’eurodiputat alemany i cap de files del grup a l’Eurocambra parteix com a clar favorit davant d’una votació que se celebrarà aquest dijous, serà secreta i en la qual tenen dret a vot 758 delegats, 42 d’ells del PP espanyol, que estarà liderat pel seu president, Pablo Casado. Els populars espanyols ja han expressat públicament el seu recolzament a Weber, el mateix que moltes altres delegacions, incloent-hi Forza Italia, que lidera Silvio Berlusconi, i el Fidesz del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que ho prefereix al liberal Stubb.

Tot i que Weber –el candidat d’Angela Merkel, membre de la CSU bavaresa, que ha fet carrera política a la bombolla de Brussel·les i no té experiència de govern– va ser un dels pocs alemanys que van votar en el ple d’Estrasburg a favor d’activarl’article 7 del Tractat contra Hongria, la seva resposta a l’actitud desafiadora d’Orban ha sigut molt més tèbia i menys taxativa que la de Stubb, que té clar que si l’hongarès no respecta els valors bàsics del PPE s’haurà de quedar fora de la família conservadora.

Projecte liberal i modern

Tingui més o menys opcions, l’entusiasme amb què ha enfocat el finlandès la campanya de primàries li ha fet guanyar la simpatia de molts col·legues com el ministre d’exteriors irlandès, Simon Coveney, que li ha agraït públicament una campanya “positiva, intel·ligent i moderna” per intentar que la gent s’impliqui en Europa. Stubb, que ha recorregut mig Europa per vendre un projecte liberal i modern, no ho ha tingut fàcil i, de fet, s’ha queixat de traves internes en el PPE. "Que hi hagi hagut una conspiració contra ell és fals. Sempre s’ha procurat fer de la manera més equilibrada possible", asseguren des de la formació.

Com a teló de fons d’aquesta elecció, la decisió del PPE d’optar per la visió més conservadora que encarna Weber o la liberal que representa el corredor de maratons Stubb. Lideri qui lideri el PPE en les pròximes eleccions europees, no tindrà la direcció de la Comissió Europea garantida. Si els populars repeteixen el resultat i en surten victoriosos, tal com apunten les enquestes, tindrà moltes paperetes, però l’última paraula la tindran els caps d’estat i de govern de la UE que continuen desconfiant del sistema dels ‘spitzenkandidaten’, que ja es va utilitzar el 2014 per elegirJean-Claude Juncker, i pretenen mantenir el seu dret a presentar al candidat que aconsegueixi un consens més gran.

Timmermans, l’elegit del PSE

Notícies relacionades

El Partit Socialista Europeu, per la seva banda, ja té candidat. Es tracta de l’holandès Frans Timmermans, actual vicepresident de la Comissió i exministre d’Exteriors. La formació havia d’elegir el seu cap de llista al Congrés que celebraran a Lisboa a començaments de desembre, però el segon contendent, el també vicepresident de la Comissió i eslovac Maros Sefcovic va decidir fer un pas enrere en interès de "la unitat" del partit.

Els liberals europeus, mentrestant, encara no han designat un cap de files –sona amb força la danesa Margrethe Vestager– tot i que la carrera per elegir-lo arrencarà aquest divendres a Madrid durant el Congrés anual de la formació. Els Verds, mentrestant, celebraran el seu Congrés entre el 23 i 25 de novembre en què competiran quatre candidats: la belga Petra de Sutter, l’holandès Bas Eickhout, l’alemanya Ska Keller i el búlgar Atanas Schmidt.