PROCÉS MEDIÀTIC

Nova York, 'blindada' davant del judici al 'Chapo' Guzmán

El narcotraficant mexicà s'enfronta a una pena de cadena perpètua

chapo / periodico

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Quan se senten els helicòpters a Nova York qualsevol sap que alguna cosa passa. Aquest dilluns a trenc d’alba han tronat les seves hèlixs i motors, primers acords en la banda sonora de l’inici d’un dels judicis més esperats a la ciutat. Joaquín Archivaldo Guzmán Lorea, ‘el Chapo’, el mexicà acusat d’haver sigut al capdavant del càrtel de Sinaloa durant almenys un quart de segle, s’asseu a la banqueta en un tribunal federal de Brooklyn. El narco afronta 11 càrrecs que van des del tràfic de drogues i la conspiració per assassinar rivals fins alblanqueig de diners i els delictes d’armes. I tot és superlatiu en el procés d’un home que la fiscalia identifica com al " principal criminal del segle XXI", incloent la seguretat.

El jutge Brian Cogan, encarregat del cas, treballa en un tribunal en el ‘downtown’ de Brooklyn convertit en una autèntica fortalesa, on s’han instal·lat equips extraordinaris de seguretat i es despleguen policies fortament armats, detectors de metalls i unitats canines de detecció d’explosius. Així que ha començat aquest dilluns la fase final de selecció del jurat, que compondran 12 individus i sis suplents, el magistrat ha reforçat les precaucions per protegir-los amb mesures que a Nova York solen reservar-se per a casos de terrorisme o contra la màfia.

El públic té l’accés prohibit a la sala en aquesta part del procés, en la qual només s’ha permès la presència de cinc periodistes. Els noms de tots els potencials jurats es mantindran en secret. I els que acabin sent seleccionats seran sempre escortats per agents federals.

Evitar la fuga

Són només alguns dels components de seguretat en un cas en què les autoritats dels Estats Units estan fent tot el possible per evitar-se l’enrojolament i les sospites que van enfosquir els seus homòlegs a Mèxic, on Guzmán va aconseguir dues sonades fugues. Des que ‘el Chapo’ va ser extradit als EUA el gener de l’any passat, per exemple, se l’ha mantingut en règim d’aïllament en una cel·la en una instal·lació de màxima seguretat a Manhattan.

Des d’allí, aquest dilluns ha sigut traslladat en les fases prèvies del judici al tribunal en una operació de pel·lícula, amb l’icònic pont de Brooklyn tallat dues vegades al dia mentre el recorre un comboi del qual formen part equips d’unitats especials, una ambulància i els helicòpters. I conscient del caos per a la ciutat que suposaria mantenir aquesta operació al llarg d’un procés que es calcula que pot prolongar-se entre dos i quatre mesos, el jutge Cogan ha dit que estudia altres solucions. S’especula que ubiqui ‘el Chapo’ en una cel·la d’extrema seguretat especialment construïda en el tribunal de Brooklyn i que només se’l transporti a la de Manhattan el cap de setmana.

Res sembla suficient per assegurar un pres que els EUA acusen d’haver introduït en el país més de 200 tones de drogues i d’haver dirigit una empresa criminal que li va reportar la fortuna de 14.000 milions de dòlars que el va fer entrar en la llista dels més rics de ‘Forbes’. I tot és poc per mantenir aïllat ‘el Chapo’, que va ser arrestat per primera vegada a Guatemala el 1993 i deportat a Mèxic, però, també segons els càrrecs, va continuar dirigint el càrtel des de la presó, d’on va escapar el 2001. Tot i que va ser recapturat el 2014, l’any següent va protagonitzar una altra sonada fuga des de la presó de l’Altiplano per un túnel de més d’un quilòmetre i mig.

Cadena perpètua

Notícies relacionades

La fiscalia pretén presentar aquesta història amb centenars de milers de fotografies, gravacions i documents recopilats per a un cas en què almenys té 16 testimonis disposats a cooperar i en què el jutge Cogan els ha posat sobre avís que no s’estenguin en els detalls més truculents de les 33 morts que es relacionen amb ‘el Chapo’, que si és declarat culpable s’enfrontarà a la cadena perpètua. "Aquest és un cas de conspiració de drogues en què hi ha assassinats", els va dir en una de les vistes prèvies. "Nodeixaré que el jutgin com un cas de conspiració d’assassinat en què hi ha drogues", va afirmar.

La presentació d’arguments inicials, tant dels fiscals com de la defensa, està previst que s’iniciïdimarts vinent.