La dura llei antiblasfèmia

Protestes al Pakistan per haver absolt una cristiana acusada d'insultar Mahoma

Asia Bibi va ser condemnada a mort el 2010, però el Tribunal Suprem ha anul·lat la sentència

«Les protestes per la santedat del profeta han començat. Morirem per això», va advertir un partit radical

asia-bibi

asia-bibi

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Grups de radicals islamistes protesten a diverses ciutats pakistaneses per la decisió del Tribunal Supremd’absoldrela cristiana Asia Bibicondemnada a mort el 2010 per suposadament insultar el profeta Mahoma.

“Les protestes per la santedat del profeta han començat. Morirem per això. No farem un pas enrere”, va advertir en un comunicat elpartit islamista radical Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) que havia amenaçat els jutges amb “perilloses conseqüències” si Asia Bibi era declarada innocent.

Les protestes s’estan produint a diverses ciutats, com Peshawar, Mardan o Qasur, al nord-oest, i Lahore a l’est, i en la nota s’ha advertit que es bloquejaran estacions de tren i aeroports. Un portaveu policial de Lahore, capital del Panjab, Mohamed Arsalan, ha manifestat que uns 500 manifestants han protestat fora de l’Assemblea d’aquesta província i bloquejat les carreteres a la zona. 

En altres punts de Lahore s’han registrat protestes, amb 300 persones en alguns casos, la majoria del TLP, segons les mateixes fonts. “Estan cometent actes vandàlics”, va afegir Arsalan.

Acusacions

En la meridional Karachi, capital financera del país, manifestants protesten en almenys cinc punts de la ciutat, amb grups d’entre 50 a 200 persones, ha destacat un portaveu de la ciutat, Abid Hussain. A més, unes 300 persones han bloquejat la principal entrada a la capital, Islamabad, des de la veïna ciutat de Rawalpindi, ha explicat el portaveu policial de la capital, Farqooq Akhtar.

El TLP ja va impedir el trànsit a Islamabad el novembre passat durant 20 dies i va aconseguir així doblegar el Govern pakistanès, a l’aconseguir la dimissió del ministre de Justícia perquè consideraven blasfem un canvi en el jurament dels alts càrrecs.

El Tribunal Suprem del Pakistan ha absolt avui la cristiana Asia Bibi, jutjada per blasfèmia, i va anul·lar la sentència de mort que li havia sigut imposada sota l’acusació d’insultar el profeta Mahoma el 2009. “La sentència a mort s’anul·la. Asia Bibi és absolta dels càrrecs”, va manifestar el president del Suprem, Saqib Nisar, al llegir la sentència de l’apel·lació en una sala amb presència de comandos sense armes de les forces militars.

Llei antiblasfèmia

Notícies relacionades

La dura llei antiblasfèmia pakistanesa va ser establerta en l’època colonial britànica per evitar xocs religiosos, però en la dècada de 1980 diverses reformes afavorides pel dictador Zia-ul-Haq van afavorir l’abús d’aquesta norma.

Des d’aleshores, s’han produït un miler d’acusacions per blasfèmia, un delicte que al Pakistan pot comportar la pena capital, tot i que mai s’ha ajusticiat ningú per aquest crim