FRONTS OBERTS ALS EUA

Trump treu partit de l'èxode centreamericà

El president dels EUA acusa els demòcrates de ser darrere de la caravana d'immigrants que s'acosta a la frontera nord-americana

President Donald Trump speaks during an interview with The Associated Press in the Oval Office of the White House  Tuesday  Oct  16  2018  in Washington   AP Photo Evan Vucci

President Donald Trump speaks during an interview with The Associated Press in the Oval Office of the White House Tuesday Oct 16 2018 in Washington AP Photo Evan Vucci / Evan Vucci (AP)

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Al president dels Estats Units, Donald Trump, li agrada acusar els demòcrates de ser darrere de l’organització de la caravana migrant, que ha qualificat d’“assalt al país” i “emergència nacional”. Ell i aliats com el vicepresident Mike Pence o l’ambaixadora davant de l’ONU Nikki Haley ajuden a propagar les teories que organitzativament i financerament hi ha responsables com Veneçuela, Cuba o una figura vinculada a causes progressistes (demonitzada i ara atacada amb explosius casolans) com George Soros. Però atès el calendari electoral dels EUA, amb comicis legislatius el 6 de novembre fonamentals per a la seva presidència, seria més plausible per als daus a les conspiracions pensar que darrere d’aquesta mobilització que va sorgir sense deixar empremtes definitives a les xarxes socials a Hondures hi hagués estrategs conservadors.

Enfrontat a la possibilitat d’una onada blava amb la que els demòcrates amenaçaven de treure-li el control d’almenys la Cambra Baixa del Congrés, Trump ha aconseguit que la caravana reactivi entre les seves bases l’energia antiimmigrant que ja va contribuir fonamentalment a la seva arribada a la Casa Blanca. Torna el discurs de criminalització i la por, les promeses de mà dura i militarització de la frontera. I amb la política de “tolerància zero” encara vigent, i després de l’estiu de la polèmica separació de famílies, ara apuja el to de les amenaces. Ha parlat fins i tot de la possibilitat de segellar les portes del sud utilitzant el poder executiu.

Criminalització

Notícies relacionades

En els seus últims mítings ja utilitza indistintament el terme “turba” per parlar dels demòcrates i dels centreamericans que avancen lentament cap a la seva frontera. Sense dades i sense proves, assegura que entre aquests prop de 7.000 migrants hi ha terroristes i “gent de l’Orient Mitjà”. Costa trobar-los entre els cotxets de nadó que recorren les carreteres del sud de Mèxic.

Aquest és el discurs per a les seves bases, però el que Trump ha fet també és aprofitar la renegociació del Tractat de Lliure Comerç per pressionar Mèxic perquè faci el treball més dur: evitar l’arribada. Ell mateix va admetre després d’anunciar el renovat pacte que la migració va ser “part important” de l’acord. I la dura acció de les autoritats de migració quan els hondurenys i centreamericans van creuar des de Guatemala, el seu assetjament creixent així que avancen cap al nord i el pla anunciat per Enrique Peña Nieto que aparcaria els migrants al sud del país apunten que Trump va aconseguir part del seu objectiu.