PRESSIÓ INTERNACIONAL

Pence afirma que l'assassinat de Khashoggi no quedarà sense resposta dels EUA

La directora de la CIA viatja a Istanbul per recollir informació sobre la mort del periodista saudita

zentauroepp45580955 washington  dc   october 23  u s  vice president mike pence 181023194357

zentauroepp45580955 washington dc october 23 u s vice president mike pence 181023194357 / ALEX WONG

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Com passa amb alguns somnis recurrents, la Casa Blanca no aconsegueix treure’s de sobre el cas de Jamal Khashoggi, el periodista saudita assassinat al consolat del seu país a Istanbul. La resposta de l’Administració canvia cada dia, un pas endavant, un pas enrere, un ball de contradiccions que posa de manifest la incomoditat d’un assumpte que ha esquitxat el president Donald Trump i el seu entorn per l’estretíssima relació que mantenen amb el règim dels Saud. En el penúltim gir d’aquesta història, el vicepresident Mike Pence ha assegurat que el “brutal assassinat” de Khashoggi “no quedarà sense una resposta nord-americana”. Ho ha dit només unes hores després que Trump afirmés que no està satisfet amb les explicacions saudites donades fins ara.

El líder nord-americà té pressa per girar full, tal com ha deixat clar al queixar-se de la lentitud de la investigació saudita per aclarir el que va passar al consolat. “Està portant molt de temps. No hi ha motius per a tanta lentitud. S’han d’afanyar”,va dir dilluns a la tarda. Els seus lloctinents estan fent els deures, en la que sembla una resposta coordinada per recollir informació de primera mà i consensuar amb Riad alguna mena de resposta. El secretari del Tresor, Steve Mnuchin, s’ha reunit a la capital saudita amb el príncep hereu, Mohamed bin Salman, l’home fort del règim que ha liderat les purgues dels últims mesos contra dissidents i potencials rivals en els cercles d’influència de la monarquia saudita.

Filtracions turques

Paral·lelament, la directora de la CIA, Gina Haspel, ha viatjat a Istanbul per reunir-se amb les autoritats turques. El Govern d’Erdogan ha exercit de 'gola profunda’ en aquesta història. Dels seus diaris afins n’han sortit les filtracions que contradiuen la versió saudita dels fets i que apunten que el periodista crític va ser esquarterat al consolat. “Aquest brutal assassinat va ser premeditat i preparat amb dies d’antelació”, ha dit aquest dimarts el president turc. Riad afirma que Khashoggi va morir en una baralla a la delegació i ha arrestat 18 membres dels seus cossos de seguretat. 

Notícies relacionades

Trump ha deixat clar en diverses ocasions que no pensa castigar el seu aliat àrab de cap forma substancial, igual que ha fet el Govern espanyol. No frenarà l’exportació d’armes. I tampoc s’espera que toqui la relació petroliera, malgrat que els EUA produeixen actualment prou cru per poder prescindir del petroli saudita. Potser tot acabi en un gest cosmètic per poder salvar la cara. “El brutal assassinat d’un periodista, d’un home innocent o un dissident no quedarà sense resposta nord-americana”, ha dit Pence.

Aquest mateix dissabte, un bombardeig aeri de la coalició saudita al Iemen, recolzada pels EUA, va destruir un autobús atapeït de civils: 17 persones van morir i 20 van resultar ferides. No hi ha hagut reacció per part de la Casa Blanca.