EL DESGAST DEL PODER

El poder desgasta físicament Macron

Els col·laboradors del cap de l'Elisi admeten que ha envellit i que dorm molt poc

zentauroepp45564842 french president emmanuel macron meets with local residents 181022184701

zentauroepp45564842 french president emmanuel macron meets with local residents 181022184701 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron no havia complert els 40 quan fa un any i mig va arribar al Palau de l’Elisi, però la seva joventut no ha impedit que el pes del poder li hagi passat factura. Almenys això és el que pensen col·laboradors propers del president francès, que el veuen cansat, envellit i mancat de son, segons explica el diari ‘Le Parisien’.

La gestió permanent de les crisis, la responsabilitat lligada al càrrec i una agenda sobrecarregada són els culpables que la imatge d’un president desbordant d’energia sigui cosa del passat. En els 533 dies que fa que està al capdavant del país, Macron ha fet més de 170 desplaçaments a França i 66 viatges a l’estranger.

Amb els damnificats

La setmana passada va escurçar la seva presència en la cimera de la francofonia que es va celebrar a Armènia per preparar la remodelació governamental. Aquest dilluns, una setmana després de les inundacions que van causar 14 morts al sud de França, ha visitat la zona devastada per les aigües i ha reconfortat els seus habitants.

“Jo hi seré. Hi serem, els ajudarem durant molt de temps”, els ha promès Macron, que ha anunciat la creació d’un fons de 80 milions d’euros per pal·liar els danys que el Ministeri d’Economia ha estimat en 200 milions d’euros.

Aquesta setmana viatjarà a Bratislava i a Praga i, de tornada a França, Macron recorrerà les regions del nord i est del país en el marc dels actes del centenari del final de la primera guerra mundial. Un ritme “infernal”, diuen alguns, “inhumà”, afegeixen alguns ministres.

“S’aprima a ulls vista”,assenyala en el diari un ministre que reconeix que el president dorm poc i envia SMS a hores intempestives perquè de vegades no és conscient que ha canviat d’ús horari. D’altres relativitzen el desgast físic i recorden que va unit al càrrec.

Nul·la delegació

Li va passar el mateix a Jacques Chirac o al president Barack Obama, que va envellir notablement durant els vuit anys que va ocupar la Casa Blanca. Nicolas Sarkozy fins i tot li va posar un nom i solia parlar de ‘la rentadora de l’Elisi’ per referir-se a l’erosió que provoca el poder. “Quan en surts has encongit dues talles”, feia broma l’expresident.

Notícies relacionades

En el cas de Macron, diuen els seus col·laboradors, tot s’accentua i és normal que estigui esgotat, perquè pràcticament no delega i gestiona el país amb l’única ajuda del secretari general de la presidència, Alexis Kohler.

Per trencar aquest ritme, Macron disposa de la residència oficial de La Lanterne, no gaire lluny de París, on acudeix regularment els caps de setmana amb la seva esposa, Brigitte. I per alliberar tensió, practica la boxa de tant en tant amb un oficial de seguretat, una afició que comparteix amb el primer ministre, Edouard Philippe.