CONTROVÈRSIA A LODI

Polèmica a un poble italià per uns tràmits que discriminen l'immigrant

Els forans han de demostrar oficialment que no tenen propietats per tenir ajuts, però els locals poden autocertificar-ho

Milers de ciutadans anònims han aportat 150.000 euros perquè les famílies afectades puguin pagar el menjador escolar

zentauroepp45485974 ddz101  lodi  italia   16 10 2018   varios inmigrantes parti181020170957

zentauroepp45485974 ddz101 lodi italia 16 10 2018 varios inmigrantes parti181020170957 / DANIEL DAL ZENNARO

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech

Ja són 150.000 euros i van a més. És tot el que fins ara han enviat des de tot Itàlia centenars d’anònims ciutadans a Lodi, la ciutat de la regió de la Llombardia que, any sí i any no, ocupa el primer lloc en la llista nacional de les ciutats on hi ha la millor qualitat de vida. La suma és perquè 200 fills d’immigrants, nascuts a Itàlia, els pares de la qual porten fins i tot 30 anys al país i pagant els impostos, puguin pagar la tarifa més baixa del menjador escolar. Es tracta d’1,20 euros per dia, en lloc de 6.

Tot va sorgir el passat 22 de setembre, a l’inici del curs escolar, quan una ordenança de l’alcaldessa, Sara Casanova, del partit la Lliga, va establir que per disfrutar delsajuts socials escolars era necessari presentar cada any uns certificats sobre les propietats que tenen les famílies d’immigrants als seus països d’origen.

Segons la nova norma, la documentació havia de procedir d’una instància oficial i certificar així mateix que no posseeixen diners als seus respectius països. Una mesura que es fa servir per als italians, si bé, en els casos en què s’al·legui que no es van poder aconseguir els certificats el municipi accepta un foli escrit a mà amb una autocerficació. La nova ordenança de Lodi exclou aquesta possibilitat per als fills d’immigrants.

“Els qui vulguin tarifes subvencionades han de portar la documentació demanada, com tots, amb més raó si volen integrar-se, ¿algun esforç hauran de fer oi?”, va exposar l’alcaldessa. El president de l’autonomia, Attilio Fontana, recolza Casanova.

Solidaritat

La metxa ha calat foc a tot el país. De nord a sud van cridar alcaldes per oferir-se a ajudar econòmicament els fills dels immigrants de Lodi. La minoria d’esquerres –l’única oposició que existeix– s’ha bolcat amb el cas. La societat civil i l’associació d’advocats per als immigrants (ASGI) també. Els mateixos deures, una associació de la societat civil de Lodi, recolza també els immigrants. “Jo aplico la llei”, es limita a repetir l’alcaldessa.

No obstant, la majoria de govern no és compacta. Roberto Fico, president del Congrés per part del moviment indignat, ha dit que davant una discriminació semblant “s’ha de demanar disculpes i que aquests nens puguin tornar tranquil·lament al menjador”. “Els nens no es toquen, si alguns pares no es comporten bé, se’ls multa, però no als seus fills”, va escriure Luigi di Maio, vicepresident del Govern en representació dels indignats.

“Els immigrants regulars i de bé, són benvinguts i són els meus germans; no ho són els que fingeixen ser pobres, no paguen els impostos i reben subvencions públiques per cridar després que es tracta de racisme”, va declarar Matteo Salvini, també vicepresident de l’Executiu per la Lliga. Ha promès visitar la “valenta” alcaldessa, a la qual Maurizio Martina, secretari dels progressistes ha realitzat una pregunta incòmoda: “¿Dorm tranquil·la? ¡A quin nivell de mesquinesa hem arribat!”.

Excepcions

Des d’aquest curs, els fills dels locals dinen al menjador escolar i els delsforans , a una altra sala, amb la carmanyola portada de casa. Això si arriben a l’escola, perquè han de fer el trajecte caminant, com si fossin a la seva Àfrica d’origen. El bus sense rebaixa surt per 255 euros.

Els únics que estan alliberats de presentar l’esmentada documentació són els immigrants procedents de països en conflicte, com ara l’Afganistan, Líbia, Síria i el Iemen. Al municipi expliquen haver consultat el Ministeri d’Afers Estrangers per conèixer si hi ha altres països en aquesta situació, però que no han rebut resposta. Llavors han consultat a l’IHS Market, societat de Londres, que avalua els riscos comercials per invertir en països amb risc, sense explicar què té a veure amb els menjadors escolars de Lodi.

Notícies relacionades

Un ciutadà egipci anomenat Saber il·lustra que per al primer fill l’ajuntament de Lodi li demana 320 euros al mes, 110 per al segon i 95 per al tercer. El seu sou és de 800 euros al mes, com el de molts italians. Mohammed, en canvi, té un sol fill, que es porta el menjar de casa. Els directors del complex escolar s’han plantejat la compra de neveres per guardar les carmanyoles personals. 

Atès que la llei afirma que la possibilitat d’autocerficar la situació patrimonial val per a italians i estrangers, els advocats d’ASGI han presentat recurs davant d’un tribunal civil. No obstant, tot just tres dies enrere i com a resposta al clamor popular i internacional contra la discriminació a Lodi, l’ajuntament ha estès l’autocertificació també per als immigrants.