Corrupció al Brasil

La Policia demana imputar el president Michel Temer per suborns

Des que va assumir la presidència, el 2016, el mandatari interí ha sigut objecte de diverses denúncies per actes il·lícits

afp py9zp

afp py9zp / EVARISTO SA (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Moltes coses poden passar al Brasil abans de la segona volta electoral del 28 d’octubre o el canvi de comandament, previst per a l’1 de gener vinent. La Policia Federal (PF) ha acusat formalment de corrupció passiva, blanqueig de diners i organització criminal Michel Temer juntament amb 10 persones més, incloses la seva filla Maristela, un coronel retirat i vell amic del president interí i també el seu assessor, l’exdiputat Rodrigo Rocha Loures. Després de 13 mesos d’investigació, el delegat de la PF Cleyber Malta Lopes va remetre les conclusions al Tribunal Federal Suprem (STF) i, per un moment, la impopular figura de Temer (el recolza menys d’un 5% de la població) va desplaçar de la primera plana de les notícies l’ultradretà Jair Bolsonaro. El ministre de l’STF Luís Roberto Barroso va demanar a la Procuradoria General de la Nació que es pronunciï  favor o en contra d’investigar-ho a començaments de novembre. No obstant, ningú descartava que ho fes abans. El nou escàndol, conegut com 'el decret dels ports’, ha sumit Temer en el silenci. Aquesta vegada ni tan sols s’ha declarat innocent. La Policia va seguir la pista d’una denúncia de suborns relacionada amb un decret del poder executiu que va alterar la llei de ports i va beneficiar algunes empreses del sector, entre les quals, Rodrimar. A canvi, es van engrossir els comptes de l’oficialista Moviment Democràtic Brasiler (MDB). 

Malta Lopes ha demanat el segrest i el bloqueig dels béns dels involucrats en la investigació, entre els quals, un grup d’empresaris que actuen al port de Santos: Antonio Celso Grecco i Ricardo Mesquita, de Rodrimar, i Gonçalo Borges Torrealba, soci del Grup Libra. Al seu torn ha demanat la detenció preventiva del coronel João Baptista Lima Filho, i de la seva dona, María Rita Fratezi, i de dos empresaris més. Les indagacions han arribat a Maristela Temer després que es descobrís que havia gastat un milió de dòlars en una reforma de casa seva a a la zona oest de São Paulo. D’acord amb una investigació de la revista ‘Piauí’, el patrimoni immobiliari de la família Temer s’ha incrementat cinc vegades els últims anys.

ELS COMPTES BANCARIS 

La investigació del decret de ports va ser oberta el setembre del 2017, a partir de revelacions i proves recollides en acords de col·laboració premiada amb alguns acusats. La policia va accedir als comptes bancaris i fiscals de tots els acusats, incloent-hi els del president interí, després que el respectiu sigil fos aixecat pel Tribunal Suprem. Des que va assumir interinament la direcció de l’Estat, com a conseqüència del cop institucional contra Dilma Rousseff, el 2016, Temer ha sigut objecte de nombroses denúncies de corrupció. La Cambra de Diputats, que va ser clau en la conjura contra Rousseff, es va negar, no obstant, a desposseir-lo dels furs i va impedir l’eventual obertura d’un judici penal en contra seu.

Notícies relacionades

S’AGREUJA LA QÜESTIÓ SOCIAL

Quan falten 11 dies per a la segona volta s’ha sabut que el Brasil ha caigut 13 punts al’Índex Mundial de la Fam en comparació amb dades divulgades el 2017. La xifra va ser donada a conèixer per l’Acció Agrària Alemanya (Welthungerhilfe), una de les organitzacions que mesura l’índex IFPRI (per les sigles en anglès). L’era Temer ha portat aquest país a la posició 31 entre 119 països, amb 8,5 punts. Un any enrere, quan els efectes de l’ajustament econòmic eren encara menors, l’indicador estava en 5,4 punts. L’estudi se centra en quatre qüestions vitals que determinen el desenvolupament infantil: la desnutrició i caquèxia (grau de debilitament i aprimament), el retard en el creixement i la mortalitat. L’escala de l’Índex Global de la Fam va del 0 (sense fam) al 100, i té les categories "baixa" (de 0 a 9,9 punts), "moderada" (de 10 a 19,9 punts), "seriosa" (20 a 34,9 punts), "molt seriosa" (36 a 49,9 punts) i "greu" (nombre de punts igual o de més de 50).