Acords de reconciliació a Síria

Al-Assad amnistia desertors de l'exèrcit sirià

Els militars que van abandonar les seves obligacions al cos podran regularitzar la seva situació sense càstig

zentauroepp45379971 this handout picture released by the official syrian arab ne181009151641

zentauroepp45379971 this handout picture released by the official syrian arab ne181009151641

1
Es llegeix en minuts

Bashar Al-Assad ha aprovat a través d’un decret una amnistia per a tots aquells que van desertar de les seves unitats militars. Això inclou aquells que van abandonar el cos en temps de pau i els que van fugir del front. Tenen un lapse de 4 mesos, si es troben a Síria o 6 mesos si són en un país estranger, segons informa l’agència estatal SANA. La mesura no inclou aquells que hagin comès delictes de sang, com és habitual en les anteriors amnisties del president sirià. 

Notícies relacionades

Des de l’inici de la guerra el polític damascè ha dictat diversos decrets d’aquest tipus destinats als desertors de l’Exèrcit. El primer dels quals va ser l’octubre del 2013, que va suposar el perdó per a tots aquells que es van entregar en el termini establert. Dos anys més tard, el juny del 2015, el Govern va tornar a emetre una nova amnistia, que suposava el perdó per a aquells que acceptessin reprendre les seves obligacions militars. Aquestes amnisties havien coincidit amb visites d’alts representants de l’ONU al país.

./ OMAR HAJ KADOUR (afP) / Soldats rebels asseguren un tanc a prop d’Idlib, última regió opositora al règim d’Al-Assad

D’aquesta manera, s’ha anat regulant la situació amb l’oposició en zones reconquerides pels lleialistes a Al-Assad en els últims mesos, amb el conflicte arribant ja a la seva fi.  Prop de 5 milions de sirians han abandonat el país, la major part d’ells a països veïns com el Líban, Turquia o Jordània. Amb aquesta nova amnistia es donarien condicions propícies per a la tornada d’aquests refugiats, ja que un dels motius principals que els empenyien a no tornar al seu país era la por del càstig per abandonar les seves obligacions castrenses i del reclutament militar.