designació polèmica

Trump s'apunta un altre èxit amb la ratificació de Kavanaugh per al Suprem

El jutge acusat d'abús sexual ha sigut finalment confirmat després de mesos de batalla política i social

Només un demòcrata ha donat suport al magistrat en un votació final que es va saldar amb 50 vots a favor i 48 en contra

zentauroepp45363333 washington  dc   october 06  hundreds of protesters occupy t181006212725

zentauroepp45363333 washington dc october 06 hundreds of protesters occupy t181006212725 / CHIP SOMODEVILLA

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

A només un mes per a les eleccions legislatives als Estats Units, Donald Trump s’ha apuntat una altra victòria d’envergadura. Després d’una acarnissada batalla política en el Congrés, que ha servit també per mesurar la força del moviment #MeToo als despatxos del poder a Washington, el president ha aconseguit finalment ratificar el seu candidat per alTribunal SupremBrett Kavanaugh ha sigut confirmat aquest dissabte en el ple del Senat amb el recolzament gairebé absolut delsrepublicans i un sol vot demòcrata. La presumpció d’innocència ha prevalgut al final sobre les acusacions d’abús sexual i l’interès polític ha esborrat els legítims dubtes sobre la integritat i el temperament del magistrat.

És difícil predir les conseqüències que aquests últims tres mesos de drama polític tindran en les legislatives. El que ningú dubta és que tot el país ha estat mirant i que deixarà ferides profundes en una societat ja per si mateix enormement polaritzada. Les enquestes suggereixen dues tendències. D’una banda, el cas Kavanaugh hauria servit per energitzarl’Amèrica blanca i patriarcal que serveix de base als conservadors, una Amèrica que s’ha sentit atacada pels intents de l’esquerra d’enfonsar el candidat de Trump. Però d’altra banda, sembla evident que mobilitzarà encara més les dones, particularment demòcrates i independents, que han vist una vegada més com les acusacions creïbles de diverses presumptes víctimes d’abús sexual eren ignorades.

Una victòria doble

Aquesta tensió social va quedar novament de manifest hores abans que el Senat ratifiqués el jutge. Milers de persones van protestar davant el Capitoli a Washington per mostrar el seu rebuig a Kavanaugh, una imatge que es va repetir en altres ciutats del país. “Vergonya”, “ràbia” o “Kava no”,deien les seves pancartes. Però tot estava decidit, després que dos dels tres senadors republicans que estaven indecisos expressessin la vigília la seva intenció de votar pel magistrat. S’hi va unir el demòcrata Joe Manchin, que el mes que ve es juga la reelecció a Virginia Occidental, un estat on Trump va guanyar el 2016 per 42 punts de diferència.

Sense espai ja per a la sorpresa, el recompte es va saldar amb 50 vots a favor i 48 en contra, mentre des de les grades diversos activistes cridaven “Quina vergonya”. Només la republicana Lisa Murkovsky va trencar files amb els seus per oposar-se a la nominació del jutge. “Avui és un gran dia per als EUA. La multitud no ha aconseguit intimidar al Senat”, va dir el seu cap de files a la Cambra alta, Mitch McConell. Per al vell senador per Kentucky és una victòria doble perquè fa només dos anys va aconseguir bloquejar la nominació del moderat Merrick Garland per al Suprem, el jutge escollit llavors pel president Barack Obama. Recorrent a la majoria que el seu partit tenia a la Cambra, McConell va impedir que la seva candidatura arribés a votar-se, una maniobra d’obstrucció que va deixar patent la tòxica politització de la judicatura.

La jugada s’ha repetit aquesta vegada amb l’aposta per Kavanaugh, un jutge fora del consens que va ocupar càrrecs polítics a la Casa Blanca de George W. Bush durant cinc anys. Els demòcrates van qüestionar des del principi la seva candidatura, però el rebuig es va agreujar a partir del 16 de setembre, quan va aparèixer a la premsa la primera de les tres dones que l’han acusat d’abusos sexuals. Kavanaugh es va defensar enèrgicament al Senat, però ho va fer amb tanta ràbia i falta de respecte envers els senadors demòcrates que la seva imparcialitat i temperament van quedar encara més en dubte. “Aquest és un dels capítols més tristos i sòrdids en la llarga història del poder judicial”, ha dit el senador demòcrata, Chuck Schumer.

Capricis de l’atzar

Notícies relacionades

Trump és a la fi el gran guanyador d’aquesta història. En menys de dos anys, i per capricis de l’atzar, ha aconseguit col·locardos jutges conservadors en la màxima instància judicial del país, amb la qual cosa ha aconseguit que el Suprem giri a la dreta. Tindrà una majoria de cinc jutges conservadors per quatre progressistes, un desequilibri que podria prolongar-se durant diverses generacions perquè els càrrecs dels magistrats són vitalicis. Qüestions coml’avortament, la tinença d’armes, el matrimoni gai o el finançament electoral en depenen en última instància.

Però la reordenació del poder judicial no acaba aquí. Trump ha nomenat a hores d’ara més jutges que molts dels seus predecessors. Jutges federals, de districte o apel·lacions, un llegat que tindrà conseqüències duradores. I, entremig, ha imposat les seves formes entre els republicans, ja bastant inclinats a elles. Va recolzar sempre Kavanaugh i no li va importar burlar-se de les seves presumptes víctimes. “Han adoptat l’estratègia que la millor defensa és un bon atac”, ha dit el demòcrata Dick Durbin per sintetitzar el modus operandi republicà.

Una única veu dissident

Murkovsky no s’hi juga res al novembre. La seva cita amb la reelecció serà el 2022 i, tot i que alguns activistes republicans ja han anunciat que treballaran perquè pagui per la seva “traïció” i perdi l’escó, la senadora ha recolzat la seva decisió en el rebuig de la població indígena d’Alaska al magistrat. A l’argumentar la seva actitud, va defensar l’honorabilitat de Kavanaugh (“crec que és un bon home”), però va posar en dubte que la seva nominació serveixi per reforçar la credibilitat del Suprem. “L’estàndard diu que un jutge ha d’actuar a tota hora d’una forma que promogui la confiança del públic en la independència, la integritat i la imparcialitat de la judicatura”, va explicar. Unes formes que el magistrat hauria vulnerat al comportar-se de forma “impròpia” durant el seu testimoni davant del Senat de la setmana passada.