NOVA GUERRA FREDA

El Regne Unit, Austràlia i Holanda acusen Rússia de grans atacs cibernètics

Culpen Moscou de conspirar contra l'"estabilitat internacional" amb accions d'espionatge contra seus i persones

Les autoritats russes qualifiquen les acusacions d'"absurdes" i les emmarquen en una campanya occidental contra Putin

zentauroepp45328619 l r   head of dutch military intelligence and security servi181004133838

zentauroepp45328619 l r head of dutch military intelligence and security servi181004133838 / BART MAAT

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Londres Canberra acusen la intel·ligència militar de Rússia de liderar els atacs cibernètics més intensos del món en els últims anys, mentre que Holanda va anunciar que havia expulsat quatre agents russos que intentaven piratejar la seu del’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques, amb seu a l’Haia.

En una atmosfera de guerra freda que ha prevalgut des de l’enverinament d’un exespia rus alRegne Unit, les autoritats holandeses van revelar com els agents russos van situar un vehicle ple d’equips electrònics al pàrquing d’un hotel a prop de la seu d’aquesta entitat amb l’objectiu de piratejar el seu sistema informàtic.

"En general, no revelem aquest tipus d’operació de contraintel·ligència, però el Govern holandès està extremadament preocupat per la participació d’aquests agents d’intel·ligència", va dir la ministra holandesa de Defensa, Ank Bijleveld, en roda de premsa.

Els Països Baixos, que es van beneficiar de la cooperació de Londres, van identificar els presumptes agents russos i van dir que l’operació va ser coordinada per la intel·ligència militar russa (GRU, per les seves sigles en rus). Per primera vegada, el GRU i, per tant, el Kremlin, també va ser específicament culpat per Londres, que ja l’acusa de ser responsable del’enverinament  de l’exagent doble rus Serguei Skripal i de la seva filla Iúlia el 4 de març passat a la localitat anglesa de Salisbury

Impunitat

El Ministeri d’Afers Estrangers britànic va denunciar en un comunicat els atacs cibernètics "il·legals" duts a terme pel GRU contra el Partit Demòcrata dels EUA, l’Agència Antidopatge d’Esports i l’aeroport d’Odessa, a Ucraïna. Londres va exposar que "els ciutadans afectats a molts països, incloent-hi Rússia, costen milions de lliures a les economies nacionals".

"Aquest tipus de comportament demostra el seu desig [pel Govern rus] d’operar sense tenir en compte el dret internacional o les normes establertes, i actuar amb un sentiment d’impunitat i sense considerar les conseqüències", va dir el cap de diplomàcia Jeremy Hunt. "El nostre missatge és clar: juntament amb els nostres aliats, revelarem i respondrem als intents de GRU per soscavarl’estabilitat internacional", va afirmar.

Rèplica

Notícies relacionades

Les autoritats russes han qualificat d’"absurdes" les acusacions holandeses sobre un suposat intent rus de pirateig informàtic, segons informa l’agència de notícies RIA. "No hi va haver cap atac", va declarar a l’agència de notícies RIA una font anònima, que va afegir que les acusacions provenen d’una campanya occidental contra Rússia.

"Formem part de les estructures d’aquesta organització, així que ¿per què la voldríem ‘hackejar’? Hi tenim accés, tota la seva xarxa està oberta per a nosaltres. Això és absurd", va afegir la font.