MARXA ENRERE JUDICIAL

Fujimori, hospitalitzat al conèixer la nul·litat del seu indult

L'expresident peruà ha de complir 25 anys de presó per delictes contra la humanitat

El mandatari estava empresonat en una presó construïda expressament per a ell

afp 19q8uf

afp 19q8uf / LUKA GONZALES (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’expresident del Perú Alberto Fujimori va patir una descompensació a l’assabentar-se que la justícia li va anul·lar l’indult a la seva condemna de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat la seva condemna de 25 anys de presó per delictes de lesa humanitat, la qual cosa el va portar a ser hospitalitzat, va assegurar l’excongressista fujimorista Alejandro Aguinaga.

Aguinaga, metge personal de Fujimori, va afirmar aquest dimecres que l’ordre judicial de tornar a la presó ha provocat a l’expresident "una reaparició del quadre de fibril·lació auricular paroxística", un dels mals crònics que ja patia abans de rebre l’indult.

A més, hi ha una caiguda de la pressió arterial, segons va indicar Aguinaga a periodistes a la porta de la clínica, on Fujimori es manté envoltat dels seus fills i en una unitat de cures intermèdies.

L’exparlamentari va assenyalar que la sentència va causar sorpresa perquè, segons la seva opinió, l’indult atorgat a Fujimori per l’expresident Pedro Pablo Kuczynski el Nadal passat està contemplat a la Constitució.

No obstant, la sentència del jutge Hugo Núñez, del Jutjat d’Investigació Preparatòria del Tribunal Suprem del Perú, va concloure que l’indult no només conté irregularitats en la seva tramitació, sinó que també contravé els compromisos internacionals subscrits per l’Estat peruà en matèria de drets humans.

Un indult que va causar polèmica

El polèmic indult va ser atorgat el 24 de desembre del 2017 sota serioses sospites de tractar-se d’un acord polític entre Fujimori i Kuczynski. La decisió va arribar tres dies després que Kuczynski se salvés de ser destituït pel Congrés gràcies a l’abstenció d’un petit grup de fujimoristes, liderat per Kenji Fujimori, fill menor de l’expresident, que havia sol·licitat en reiterades ocasions la llibertat del seu pare mitjançant un indult.

La resolució de l’indult al·ludia a una malaltia greu i degenerativa, però no terminal. El president del Perú té la facultat constitucional d’atorgar indults, però per al cas de Fujimori, condemnat per delictes de lesa humanitat, només en valia un d’humanitari, per a la qual cosa es requereix que el pres pateixi una malaltia terminal o una de greu i incurable que s’aguditzi amb les condicions carceràries. Fins al moment de l’indult, Fujimori estava empresonat en una presó construïda expressament per a ell i tenia atenció mèdica permanent. 

Notícies relacionades

Als 80 anys, Fujimori, que va governar al Perú entre 1990 i 2000, pateix mals crònics com ara una hèrnia, hipertensió, gastritis i unes lesions a la llengua, conegudes com a leucoplàsia, de les quals va ser operat en sis ocasions.

Fujimori va ser condemnat el 2009 a 25 anys de presó com a autor mediat (amb domini del fet) de les matances de Barrios Altos (1991) i La Cantuta (1992), en les quals van morir 25 persones en mans del grup militar encobert Colina, i els segrestos d’un empresari i un periodista, considerats tots crims contra la humanitat.

Temes:

Perú Indults