ACORD DE COL·LABORACIÓ

Portugal acorda amb Espanya i França acollir immigrants de l''Aquarius'

L'Executiu del socialista António Costa va indicar en un comunicat que rebrà 10 dels 58 immigrants

zentauroepp45175971 a handout photo released on september 24  2018 by sos medite180924181056

zentauroepp45175971 a handout photo released on september 24 2018 by sos medite180924181056 / MAUD VEITH

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern portuguès s’ha ofert a acollir deu dels 58 migrants que porta a bord el barco 'Aquarius', que els va rescatar entre divendres i diumenge en aigües pròximes a Líbia i que de moment no té encara un port segur per desembarcar-los.

En un comunicat, l’Executiud’António Costa  ha anunciat que "Portugal ha acordat amb Espanya i França" l’acollida d’aquests deu migrants "en el marc de la resposta solidària al flux de migrants que intenten arribar a Europa a través del Mediterrani", sense oferir més detalls de les circumstàncies.

Així mateix, el Govern lusità ha reiterat la seva defensa d’"una solució europea integrada, estable i permanent per respondre a aquest desafiament migratori".

Situació d’emergència

Mentre això passa, i "en vista de la situació d’emergència en la qual es troben aquestes persones", ha expressat "una vegada més la seva disponibilitat per acollir, solidàriament i de forma concertada amb Espanya i França, una part del grup de migrants".

El barco de rescat, que operen les ONG Metges sense Fronteres (MSF) i SOS Mediterranée, navega actualment cap al port francès de Marsella malgrat que el Govern gal ja ha advertit que no contempla donar-li autorització per al desembarcament dels migrants a bord.

A primera hora del matí, el ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire, ha reconegut que el seu Govern "ara per ara" no es planteja permetre l’entrada del barco 'Aquarius'. No obstant, ha aclarit que seran el president, Emmanuel Macron, el primer ministre i el responsable d’Interior "els qui ho decidiran".

"Marsella no és el port més pròxim", ha al·legat el titular d’Economia, que ha fet una crida a respectar "les regles europees", sense al·ludir directament cap país en concret. En aquest sentit, ha recordat que França ja ha assumit una responsabilitat "important" en l’acollida de sol·licitants d’asil.

Posteriorment, fonts de l’Elisi han indicat als mitjans francesos que s’ha suggerit al barco de rescat que es dirigeixi cap a Malta, per ser més a prop.

Notícies relacionades

L’'Aquarius' es va dirigir dilluns a Marsella, després que Panamà anunciés la retirada de la bandera "sota flagrant pressió econòmica i política del Govern italià", segons l’opinió de les ONG. "Fem una petició oficial a les autoritats franceses perquè permetin el desembarcament a França de les persones que són a bord, per raons humanitàries. És l’única opció, "va afirmar en roda de premsa el director d’operacions de SOS Méditerranée, Frédéric Penard.

Entre els 58 migrants que viatgen a bord hi ha 17 dones, 18 menors i tres nens petits, segons han indicat les ONG.