ESCÀNDOL ALS EUA

El candidat de Trump al Suprem: "No he agredit sexualment a ningú"

Brett Kavanaugh es defensa de les acusacions d'abús sexual en una entrevista en què es va fer acompanyar per la seva dona

rv6cx8j4hwjp9lqlalmrj41100 / periodico

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El procés per confirmarBrett Kavanaugh, el jutge elegit per Donald Trump per ocupar la plaça vacant del Tribunal Suprem, s’està convertint en un gran ‘reality show’ ple de moments dramàtics, tombs inesperats i prou sexe per mantenir l’espectador enganxat a la butaca. Sobre la taula, no obstant, hi ha un afer molt més seriós que una bona estona d’entreteniment. Hi ha en joc el color polític de la instància judicial més gran dels Estats Units, que tindran majoria conservadora si Kavanaugh acaba superant la prova de foc del Senat. En el seu camí s’han creuat dues dones que han qüestionat la conducta del jutge quan encara era estudiant, una de les quals l’ha acusatd’intent de violació. És tan seriós el desafiament que Kavanaugh va fer ahir a la nit una entrevista amb la seva donaper defensar-se de les al·legacions.

“La veritat és que no he agredit mai sexualment ningú, ni a l’institut ni enlloc més”, va dir el magistrat en una entrevista amb Fox News. Al seu costat va tenir sempre la seva dona, Ashley Estes, que només va intervenir quan va ser interpel·lada per l’entrevistadora i a tota hora va defensar la innocència del marit. “Vull un procés just per poder defensar la meva integritat. Sé que estic dient la veritat, conec la meva trajectòria i no permetré que unes acusacions falses m’apartin d’aquest procés. Tinc fe en Déui tinc fe en la justícia del poble nord-americà”, va afegir Kavanaugh.

La primera dona a acusar-lo es diu Christine Blasey Ford, una doctora universitària que, segons va explicar la setmana passada a la premsa, ha viscut traumatitzada des que Kavanaugh la va tancar presumptament en una habitació i va provar infructuosament de despullar-la durant una festa d’institut fa més de tres dècades. Presumptament ella tenia 15 anys i ell, 17. Durant l’entrevista, el jutge no va negar que en algun moment hagués conegut Ford, però va dir que ni eren amics ni es movien en els mateixos cercles socials. “No vaig estar mai a la festa descrita”, va dir Kavanaugh abans d’afegir que tampoc va tenir cap trobada sexual o física amb Ford.

Per provar de donar més credibilitat a les seves paraules, el jutge va explicar que es va criar en escoles catòliques, que anava els diumenges a missa i que ni a l’institut ni la universitat va tenir relacions sexuals. “De manera que vostè està dient que aquests anys era verge?”, li va preguntar l’entrevistadora. “És correcte”, va contestar el magistrat. El que sí que està àmpliament documentat és la cultura que imperava a Georgetown Prep, la high school jesuïta i freqüentada per les elits on el magistrat va estudiar als afores de Washington. Al campus es bevia sense parar i les festes carregades de testosterona n’eren la norma. 

Kavanaugh tindrà una altra oportunitat de defensar-sedijous  davant delComitè Judicial del Senat, el primer estadi que ha de superar per ser confirmat. En aquesta mateixa sessió testificarà Ford, que va mantenir en secret el seu trauma fins al 2012, quan l’hi va explicar a un psicòleg. La professora universitària es va sotmetre més tard a un examen poligràfic que va determinar que deia la veritat. Però també reconeix que no recorda ni la data exacta de quan va passar ni la vivenda de Maryland on es va celebrar la festa en qüestió.

Kavanaugh també va negar que, durant una altra festa, aquesta vegada el seu primer any d’universitat a Yale, s’abaixés els pantalons i posés el penis davant de la cara de Deborah Ramírez, la segona dona que l’ha acusat. “No he fet mai res semblant. L’altra gent que presumptament era allà no ho recorda. Si hagués passat una cosa així, s’hauria propagat pel campus”.

Les acusacions de Ramírez les va publicar la revista ‘The New Yorker’,però no han pogut de ser corroborades per cap altre mitjà. ‘The New York Times’ va entrevistar desenes de companys de Kavanaugh i Ramírez a Yale i cap recordava l’incident al·legat. “Aquest procés està sent increïblement difícil. Sabíem que seria dur, però ha superat les expectatives”, va dir la dona del magistrat. “És un home amable, decent i bo. Conec el seu cor”, va afirmar.

Notícies relacionades

La parella va mantenir sempre la calma i les maneres durant l’entrevista, i no van voler alimentar la polèmica quan la periodista els va preguntar com explicaven el cúmul d’acusacions, esperant que les emmarquessin en una campanya política per destruir la seva reputació, com ha dit la Casa Blanca. Tampoc van atacar cap de les dones que han sortit al pas de la seva nominació. “Em sento malament per la seva família. M’he sentit malament per ella en tot aquest procés”, va dir Estes referint-se a Ford.

Per acabar, Kavanaugh també va desmentir una tercera acusació que va saltar ahir a les pàgines de 'The Guardian'. En aquest cas va sortir de Michael Avenatti, l’advocat de l’actriu porno Stormy Daniels, que va anunciar poques hores abans que representa una tercera dona que acusa Kavanaugh de participar en “festes amb alcohol i drogues” en què“es violava en grup dones”.També als anys vuitanta. “Això és totalment fals i escandalós”, va respondre el magistrat.