Detinguda a Madrid

La justícia espanyola podria extradir l'exinfermera d'Hugo Chávez a Veneçuela

Al seu país l'acusen d'innombrables transaccions irregulars i el seu nom va aparèixer en els denominats «Panamà Papers»

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, al tornar de Cubaa l’aeroport Simon Bolívar, a Caracas, avui.

El president de Veneçuela, Hugo Chávez, al tornar de Cubaa l’aeroport Simon Bolívar, a Caracas, avui. / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Claudia Díaz Guillén, que va ser tresorera de Veneçuela i infermera personal del president veneçolà mort Hugo Chávez, va ser arrestada l’abril passat juntament amb el seu marit a Madrid i és acusada per presumpte blanqueig de diners, després que els seus noms apareguessin als denominats “Papers de Panamà”, per la qual cosa la Fiscalia espanyola va anunciar que recolzarà la seva extradició a Veneçuela.

Les autoritats del seu país la reclamen per presumptes delictes de blanqueig de capitals i la vista d’extradició se celebrarà aquest dilluns a l’Audiència Nacional, després que la reclamada s’oposés a ser entregada a Veneçuela després de ser detinguda a la capital espanyola el 25 d’abril passat.

La infermera va ser arrestada juntament amb el seu marit, Adrián José Velásquez, que va exercir de cap de seguretat de Chávez i que també està reclamat per Veneçuela pels mateixos delictes, no obstant, l’audiència que se celebrarà serà només per decidir sobre l’extradició d’ella.

Busquen “bocs expiatoris”

Després de la detenció, els dos van ser posats en llibertat l’endemà després de declarar davant d’un jutge de l’Audiència Nacional, on es veuen els casos d’extradició, però amb la mesura cautelar de no abandonar Madrid mentre es decidia sobre la seva entrega.

Arran de l’arrest d’aquests dos col·laboradors de Chávez, el seu advocat va emetre un comunicat en el qual atribuïa la reclamació de Veneçuela a la recerca de “bocs expiatoris” per part del Govern veneçolà “per distreure la gent de la misèria que està vivint el poble”.

La principal sospita dels Estats Units és que la parella, en connivència amb empresaris i banquers, va fer una abundant fortuna jugant amb les diferències entre el tipus de canvi oficial i el tipus de canvi paral·lel. Amb aquests recursos, van comprar bons denominats en dòlars i en lliures esterlines amb descomptes fora del comú, segons va informar ‘El Nuevo Herald’.

Involucrats amb Mossack Fonseca

Tant Díaz Guillén com Velásquez Figueroa estan assenyalats en la investigació dels“papers de Panamà”per suposadament haver rebut ajuda del bufet panameny Mossack Fonseca per “blindar” una fortuna no declarada, segons va informar el fiscal general de Veneçuela, Tarek Saab, l’abril passat.

Notícies relacionades

Aquesta mateixa investigació identifica la parella com persones molt pròximes a la primera magistratura, a ella com a infermera de Chávez i extresorera de la nació i alseu marit com a cap de seguretat del cap d’estat mort.

En un altre missatge, Saab va recordar que el 2016 la Fiscalia veneçolana va realitzar registres a les propietats de la família Velásquez Figueroa i que en aquell moment “se’ls van detectar innombrables tècniques de legitimació de capitals i enriquiment il·lícit, que els obliga a comparèixer davant de les autoritats competents de Veneçuela”.