Manafort cooperarà amb la justícia en la investigació que persegueix Trump

L'antic col·laborador del president pacta amb la fiscalia per reduir els càrrecs a què s'enfrontava

mbenach37661067 file   in this july 17  2016 file photo  trump campaign chai170321130145

mbenach37661067 file in this july 17 2016 file photo trump campaign chai170321130145 / Matt Rourke

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Lluny de Carolina del Nord, on ja ha tocat terral’huracà Florence, que aquests dies acapara l’atenció dels nord-americans, pren forma una nova tempesta sobre sobre la teulada de la Casa Blanca. Un altre ocell es disposa a cantar, ni més ni menys que el primer cap de campanya deDonald Trump, potser el més fosc dels personatges dels quals es va envoltar, un home hipotecat pels seus negocis a laUcraïnaprorussa. Paul Manafortha acceptatcooperar amb la investigació de la trama russaper evitar el segon judici a què s’enfrontava. Com a part del’acord extrajudicial, només es declararà culpable dedos dels set càrrecsque se li imputaven. La notícia és dolenta per al president. El seu entorn s’està ensorrant atesa la pressió de la justícia. 

L’acord ha sigut anunciat aquest mateix matí pel fiscal en un tribunal de Washington. I suposa un nou revés per a Trump, que feia mesos quelloava la suposada enteresa de Manafortper negar-se a negociar amb la justícia, com han fet alguns dels exassessors del president encausats pel fiscal de la trama russa,Robert Mueller. El republicà va arribar fins i tot a suggerir que estava disposat a indultar-lo si callava. Tot sembla indicar, no obstant, que ellobistahauria conclòs que no vol passar la resta dels seus dies entre reixes. Ja el mes passat, Manafort va serdeclarat culpable per vuit delictesde frau fiscal i bancari. Té 69 anys, i a falta de conèixer-se la condemna, els experts esperen que li caiguin entre 8 i 10 anys de presó. 

La Casa Blanca no ha trigat a reaccionar per treure-li ferro a la notícia. “Aixòno té res a veure amb el presidento la seva victoriosa campanya del 2016”, ha dit la portaveu Sarah Sanders. “Són coses completament diferents”. És el mateix que ha dit l’advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani: “Una vegada més es tanca una investigació amb un acord extrajudicial que no té res a veure amb el president o la seva campanya”. Tècnicament tenen raó. Tant la primera com la segona causa de Manafort estan relacionades amb la feina que va fer a Ucraïna per a l’expresident prorúsVíktor Ianukóvitx

Notícies relacionades

Una de les seves funcions va consistir a provar de generar recolzament entre l’opinió pública nord-americana i el seu Govern per al règim de l’aliat de Putin.  Ho va fer entre altres coses tacant la reputació de la seva rival, Yulia Timoshenko, que va provar de pintar a Washington com una antisemita. Res nou per a un personatge que va treballar per a notables dictadors al voltant del món. En qualsevol cas, no és la seva amoralitat el que es jutja, sinó les seves maniobres per evadir el fisc. Manafort es va dedicar a amagar a paradisos fiscals els milions que va guanyar a Ucraïna per ocultar els seus veritables ingressos a la Hisenda pública i també va mentir als bancs per obtenir préstecs. 

Tot i que res d’això està relacionat directament amb Trump, Manafort va dirigir la seva campanya durant tres mesos i hi va ser present o va tenir coneixement de molts delscontactes que la campanya va tenir amb ciutadans russos vinculats al Kremlin, segons ha publicat la premsa nord-americana. Manafort no és el primer dels pròxims a Trump que cau a les xarxes de la justícia. Cinc dels seus antics col·laboradors s’han declarat culpables d’ofenses penals davant els fiscals de Mueller i alguns estan cooperant amb la seva investigació.