Anar al contingut

Manafort cooperarà amb la justícia en la investigació que persegueix Trump

L'antic col·laborador del president pacta amb la fiscalia per reduir els càrrecs a què s'enfrontava

Ricardo Mir de Francia

Manafort cooperarà amb la justícia en la investigació que persegueix Trump

Matt Rourke

Lluny de Carolina del Nord, on ja ha tocat terra l’huracà Florence, que aquests dies acapara l’atenció dels nord-americans, pren forma una nova tempesta sobre sobre la teulada de la Casa Blanca. Un altre ocell es disposa a cantar, ni més ni menys que el primer cap de campanya de Donald Trump, potser el més fosc dels personatges dels quals es va envoltar, un home hipotecat pels seus negocis a la Ucraïna prorussa. Paul Manafort ha acceptat cooperar amb la investigació de la trama russa per evitar el segon judici a què s’enfrontava. Com a part de l’acord extrajudicial, només es declararà culpable de dos dels set càrrecs que se li imputaven. La notícia és dolenta per al president. El seu entorn s’està ensorrant atesa la pressió de la justícia. 

L’acord ha sigut anunciat aquest mateix matí pel fiscal en un tribunal de Washington. I suposa un nou revés per a Trump, que feia mesos que lloava la suposada enteresa de Manafort per negar-se a negociar amb la justícia, com han fet alguns dels exassessors del president encausats pel fiscal de la trama russa, Robert Mueller. El republicà va arribar fins i tot a suggerir que estava disposat a indultar-lo si callava. Tot sembla indicar, no obstant, que el lobista hauria conclòs que no vol passar la resta dels seus dies entre reixes. Ja el mes passat, Manafort va ser declarat culpable per vuit delictes de frau fiscal i bancari. Té 69 anys, i a falta de conèixer-se la condemna, els experts esperen que li caiguin entre 8 i 10 anys de presó. 

La Casa Blanca no ha trigat a reaccionar per treure-li ferro a la notícia. “Això no té res a veure amb el president o la seva victoriosa campanya del 2016”, ha dit la portaveu Sarah Sanders. “Són coses completament diferents”. És el mateix que ha dit l’advocat personal de Trump, Rudolph Giuliani: “Una vegada més es tanca una investigació amb un acord extrajudicial que no té res a veure amb el president o la seva campanya”. Tècnicament tenen raó. Tant la primera com la segona causa de Manafort estan relacionades amb la feina que va fer a Ucraïna per a l’expresident prorús Víktor Ianukóvitx

Una de les seves funcions va consistir a provar de generar recolzament entre l’opinió pública nord-americana i el seu Govern per al règim de l’aliat de Putin.  Ho va fer entre altres coses tacant la reputació de la seva rival, Yulia Timoshenko, que va provar de pintar a Washington com una antisemita. Res nou per a un personatge que va treballar per a notables dictadors al voltant del món. En qualsevol cas, no és la seva amoralitat el que es jutja, sinó les seves maniobres per evadir el fisc. Manafort es va dedicar a amagar a paradisos fiscals els milions que va guanyar a Ucraïna per ocultar els seus veritables ingressos a la Hisenda pública i també va mentir als bancs per obtenir préstecs. 

Tot i que res d’això està relacionat directament amb Trump, Manafort va dirigir la seva campanya durant tres mesos i hi va ser present o va tenir coneixement de molts dels contactes que la campanya va tenir amb ciutadans russos vinculats al Kremlin, segons ha publicat la premsa nord-americana. Manafort no és el primer dels pròxims a Trump que cau a les xarxes de la justícia. Cinc dels seus antics col·laboradors s’han declarat culpables d’ofenses penals davant els fiscals de Mueller i alguns estan cooperant amb la seva investigació.