investigació judicial

L'exadvocat de Trump es declara culpable i implica el president

El seu exadvocat, Cohen, es declara culpable de vuit càrrecs i diu que el candidat el va fer violar lleis de campanya

El seu excap de campanya, Manafort, podria col·laborar amb Mueller després de ser condemnat en un altre judici

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Donald Trump no s’asseu a la banqueta però aquest dimarts ha sigut un dia negre per al president dels Estats Units en els tribunals. Els casos de Michael Cohen i Paul Manafort, dos dels seus antics col·laboradors, han acabat amb el primer reconeixent-se culpable de vuit càrrecs i el segon sent condemnat per uns altres vuit per un jurat. I les dues situacions esquitxen indirectament el president i apunten a la potencial col·laboració de tots dos amb Robert Mueller, el fiscal especial que investiga la ingerència russa, si Trump i la seva campanya es van confabular amb el Kremlin i si el president després va intentar obstruir la justícia.

L’assumpció de culpabilitat de Cohen, que va ser durant més d’una dècada advocat personal de Trump, és especialment problemàtica per al president. En un acord amb la fiscalia, pel qual accedeix a no oposar-se a cap sentència de presó d’entre 46 i 63 mesos, Cohen s’ha declarat culpable de vuit càrrecs en un tribunal de Manhattan. Cinc són per evasió fiscal i un per un delicte bancari, però els altres dos són per violar lleis de finançament de campanya. I al cor d’aquests hi ha els pagaments a Stormy Daniels Karen McDougal, dues dones que van assegurar haver tingut relacions sexuals amb Trump, el silenci de les quals es va comprar abans de les eleccions del 2016.

Cohen ha assegurat que va cometre elsdelictes de financiació de campanya “en coordinació amb i sota la direcció d’un candidat a un càrrec federal”, el president. També ha declarat que el pagament tenia “el propòsit principal d’influir l’elecció”presidencial. Com ha recordat l’analista legal de CNN i The New Yorker, Jeffrey Tobin, “és la primera vegada des del ‘Watergate’ en què un president en actiu es veu assenyalat com a còmplice en un crim federal”.

Tot i que l’acord que ha assolit amb la fiscalia no l’obliga a cooperar amb les autoritats federals, segons explica ‘The New York Times’ el fiscal Mueller podria recomanar una reducció en la seva sentència si ajuda de forma rellevant a la investigació.

Manafort “avalua les seves opcions”

Les notícies per a Trump no han sigut millors des de Virginia, on Manafort enfrontava el primer de dos judicis en contra seu, que no estan directament relacionats amb el seu treball per a la campanya de Trump, però que es van originar per la investigació de Mueller. Després de quatre dies de deliberacions, un jurat l’ha declarat culpable de vuit càrrecs (tot i que s’ha quedat bloquejat en uns altres deu, per la qual cosa el jutge els ha desestimat).

Notícies relacionades

Els núvols per a Trump s’enfosqueixen amb les paraules de l’advocat de Manafort, que ha dit que el seu client està“avaluant totes les seves opcions en aquest punt”. I sempre s’ha estudiat la possibilitat de què acordi cooperar amb Mueller en la investigació a canvi d’indulgència en la sentència. Encara li queda pendent, a més, un altre judici el setembre per càrrecs vinculats a les seves accions com a lobbista per a l’expresident i el partit pro-russos a Ucraïna.

Trump de moment ha reaccionat defensant Manafort com “un home bo”i, en declaracions als periodistes en un viatge a Virginia, ha insistit que el judici al seu antic cap de campanya “no té res a veure amb la col·lusió amb Rússia”.El president ha ignorat les preguntes dels reporters sobre Cohen. I ha reiterat la seva denúncia que “la caça de bruixes continua”