Les Filipines es preparen per a un devastador supertifó

Manila declara l'alerta màxima per l'arribada del 'Mangkhut', de màxima potència

zentauroepp45028183 fotodeldia frm05  aparri  filipinas   14 09 2018  hombres pe180914175021

zentauroepp45028183 fotodeldia frm05 aparri filipinas 14 09 2018 hombres pe180914175021 / FRANCIS R MALASIG

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

El sud-est asiàtic es protegeix a marxes forçades davant l’imminent pas del supertifó 'Mangkhut', que atacarà amb especial virulència l’arxipèlag filipí durant el cap de setmana. Manila ja ha decretat l’alerta màxima i ha advertit sobre el vigor del fenomen meteorològic, que en les últimes hores ha registrat vents sostinguts de més de 200 quilòmetres per hora i ràfegues que superen els 250 quilòmetres per hora.

El tifó, amb un ample de 900 quilòmetres, s’ha aliat amb les pluges del monsó i és previsible que els seus intensos xàfecs deixin despreniments, allaus i inundacions. Les Filipines no rep un tifó tan poderós des que el ‘Haiyan’ va provocar el 2013 més de 7.000 morts i desapareguts, 16 milions de damnificats i un rastre de destrucció massiva.

Més de cinc milions de filipins viuen en la trajectòria prevista del tifó, ha revelat el cap de Defensa Civil, Ricardo Jalad. Està previst que dissabte a primera hora entri per la província de Cagayan amb onades de fins a sis metres d’altura. Les autoritats han ordenat el tancament d’escoles i han portat milers de veïns a edificis municipals habilitats com a refugis i amb menjar per a diversos dies.

"S’estan duent a terme evacuacions preventives en els municipis costaners i en els pobles més exposats", ha afirmat el portaveu del Govern local, Rogelio Sending, a l’agència France Presse.

Vivendes precàries

La televisió local ha mostrat els habitants cobrint les seves finestres amb taulers i assegurant amb cordes les seves teulades a la desesperada. Gairebé 50.000 vivendes en les àrees d’acció del tifó estan aixecades amb materials lleugers i vulnerables als vigorosos vents del tifó.

També els pescadors s’afanyen a lligar els seus vaixells i els agricultors a protegir el que poden de les seves collites d’arròs i blat de moro la vigília de la temporada de collita. El tifó pot tenir efectes devastadors en una agricultura que ja patia per cobrir les necessitats nacionals d’arròs.

El president, Rodrigo Duterte, ha cancel·lat la seva agenda i supervisarà les tasques de resposta. Duterte ha aclarit que esperarà per demanar assistència internacional. "Dependrà del volum de la crisi. Si el tifó ho tira tot a terra, potser necessitarem alguna ajuda", ha assenyalat. Les Filipines rep una mitjana d’una vintena de tifons que deixen prop d’un centenar de morts. La factura augmenta amb fenòmens de la força del 'Mangkhut', equivalent als huracans de força 5 de l’Oceà Atlàntic.

El tifó ha posat en guàrdia tots els governs de la zona. Les autoritats de Hong Kong, on el tifó arribarà diumenge després d’abandonar les Filipines, han demanat als residents de les zones en risc que es dirigeixin als refugis temporals. El Mangkhut coincidirà a l'arxipèlag amb temperatures sufocants per sobre dels 35 graus.

A la província xinesa de Guangdong, pròxima a Hong Kong, els més de 36.000 vaixells pesquers registrats ja estaven al port dijous. Més de 24.000 treballadors de la construcció i 11.000 pescadors han sigut traslladats a zones més segures, segons el diari 'South China Morning Post’.

Trens d’alta velocitat

Notícies relacionades

Els trens d’alta velocitat que uneixen Guangzhou, Shenzhen i Hong Kong, en l’àrea econòmica més vibrant de la Xina, han sigut aturats. El govern de l’illa tropical xinesa de Hainan ha traslladat a la ciutat més de 1.300 tones de menjar per assegurar el subministrament durant tres dies.

Els efectes del tifó ja s’han deixat notar a Guam, l’illa que l’any passat va acaparar totes les portades globals per les amenaces nord-coreanes de bombardejar-la. A l’illa, que allotja una base militar nord-americana, el tifó ha provocat talls d’electricitat en un 80% de la superfície, i ha arrencat arbres i negat carrers.

Temes:

Filipines