Trump acusa els demòcrates d'inflar el balanç de víctimes de l'huracà del 2017 a Puerto Rico

El president dels Estats Units ha desmentit els últims recomptes assegurant que "no van morir 3.000 persones"

undefined44822577 mrx01  washington  dc  ee uu    29 08 2018  el presidente es180830130510

undefined44822577 mrx01 washington dc ee uu 29 08 2018 el presidente es180830130510 / MIchael Reynolds

2
Es llegeix en minuts
Europa Press / Washington

El president dels Estats UnitsDonald Trump, ha desmentit els últims balanços de víctimes pelshuracans  del 2017 a Puerto Rico i ha assegurat que "no van morir 3.000 persones", sinó que tot forma part d’una estratègia política del Partit Demòcrata.

El Govern de Puerto Rico va elevar a finals d’agost a 2.975 la xifra de persones que van perdre la vida com a conseqüència de l’huracà 'Maria' al seu pas per l’illa el setembre del 2017, una xifra molt per sobre dels64 morts que figuraven fins ara com a balanç oficial.

Ho va fer com a resposta a un estudi que tenia en compte no només les víctimes provocades pel temporal de forma directa, sinó aquelles que haurien mort fins al febrer del 2018 de forma indirecta pels estralls del temporal. Un informe previ fins i tot era més catastrofista, elevant les morts a 4.645.

"No van morir 3.000 persones"

"No van morir 3.000 persones en els dos huracans que van colpejar Puerto Rico. Quan vaig deixar l’illa, poc després que hi hagués la tempesta, hi havia entre sis i 18 de morts", ha al·legat Trump en el seu compte de Twitter, des d’on ha assegurat que la xifra tampoc va variar "gaire" en els dies posteriors.

No obstant, "molt temps després, van començar a informar de grans xifres, com 3.000". "Ho van fer els demòcrates per fer-me quedar de la pitjor forma possible malgrat que havia recaptat milers de milions de dòlars per ajudar a la reconstrucció de Puerto Rico", ha afegit.

En aquest sentit, ha qüestionat els criteris seguits pels investigadors: "Si una persona mor per la raó que sigui, encara que sigui de vell, afegeix-lo a la llista". "Això és mala política", ha sentenciat Trump en els seus missatges, on no aporta cap prova de les seves acusacions.

La gestió de la crisi

L’alcaldessa de San Juan, Carmen Yulin Cruz, ha qüestionat que es pugui considerar la gestió de la crisi per part de l’Administració de Trump com un "èxit poc valorat", en la mesura que considera que no es pot treure pit d’una tragèdia que ha acabat amb 3.000 vides.

Notícies relacionades

Cruz, que ha concedit una entrevista a l’agència Reuters, ha instat el Govern a no repetir els mateixos errors amb l’huracà 'Florence', que avança cap a la costa est dels Estats Units. "Si [Trump] creu que això té a veure amb ell, amb les seves polítiques, amb posicionar-se, cometrà els mateixos errors i morirà gent com va passar a Puerto Rico", ha advertit.

El president ha tuitejat precisament sobre el 'Florence' aquest dijous, per proclamar que els Estats Units estan "completament llestos" davant l’arribada de la tempesta. Trump ha instat la ciutadania a ser previnguts davant del temporal de pluja i vent que s’acosta.