clatellada a Hongria

L'Eurocambra activa el 'botó nuclear' contra la deriva autoritària d'Orbán

El ple aprova l'activació de l'article 7 del tractat contra el Govern de Budapest, que permet castigar violacions de l'Estat de dret i els valors europeus

zentauroepp44994256 hungary s prime minister viktor orban gestures during a deba180912132453

zentauroepp44994256 hungary s prime minister viktor orban gestures during a deba180912132453 / FREDERICK FLORIN

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Viktor Orbán, el controvertit primer ministre hongarès, ha guanyat tres eleccions legislatives seguides a Hongria gràcies al Fidesz, i és ja, després de l’alemanya Angela Merkel, el segon dirigent europeu que fa més anys que està al capdavant d’un govern. Aquest fet no l’eximeix, no obstant, de complir les regles del’Estat de dret i els valors europeus i aquest dimecres l’Eurocambra li ha deixat ben clar amb el correctiu polític més granque li pot imposar: una recomanació al Consell per activar l’article 7 del tractat, que en última instància pot acabar en la suspensió del dret a vot d’Hongria.

La decisió ha sigut adoptada amb una aclaparadora majoria en el ple del Parlament Europeu: 448 vots a favor i 197 en contra. La votació s’ha produït just l’endemà que el mateix Orbán admetés a Estrasburg que donava la batalla per perduda perquè ja estava sentenciat i acusés el ple d’“insultar” Hongria i el seu honor i venjar-se dels seus ciutadans per decidir que no volen ser un país d’immigrants”.

Notícies relacionades

Mai fins ara el Parlament Europeu havia fet cap pas així en la seva història, que només el va fer en una ocasió la Comissió Europea, el desembre de 2017, contra el Govern de Polònia per una reforma del sistema judicial que no garantia, segons el parer de Brussel·les, la separació de poders i l’Estat de dret. En aquesta ocasió, ha sigut l’Europarlament qui ha desencadenat el procediment després del contundent informe elaborat per l’ecologista holandesa Judith Sargentini, en què enumera la llarga llista de drets i valors que es veuen amenaçats a Hongria: des de la llibertat de premsa fins a la de religió, acadèmica, associació o els drets de les minories i els refugiats, entre d’altres.

Divisió en el PPE

Però si la recomanació ha tirat endavant ha sigut gràcies sobretot a la divisió al si del Partit Popular Europeu, formació a la qual pertany el Fidesz i que fins ara sempre havia fet pinya entorn de la figura del polèmic Orbán. Dimarts el grup va decidir donar llibertat de vot als membres i una majoria han secundat la decisió del cap de files, l’alemany Manfred Weber, d’autoritzar l’activació de l’article 7. Es tracta d’una espècie de “botó nuclear” que permet als governs europeus castigar un soci si es constata una vulneració dels valors europeus recollits al tractat, tot i que la seva aprovació final és complicada, ja que exigeix la unanimitat.