aliança estratègica

Salvini s'uneix al moviment europeu d'extrema dreta creat per Bannon

El dirigent de la Lliga i ministre de l'Interior italià fa pinya amb l'ultradretà nord-americà ex mà dreta del president Donald Trump

zentauroepp44947761 ddz104  cernobbio  italy   08 09 2018   italian interior min180908184520

zentauroepp44947761 ddz104 cernobbio italy 08 09 2018 italian interior min180908184520 / DANIEL DAL ZENNARO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El líder de la ultradretana Lliga i ministre d’Interior d’Itàlia, Matteo Salvini, segueix amb la seva escalada populista i planifica ja la seva expansió per Europa. Després d’haver-se trobat l’agost amb l’ultraconservador primer ministre hongarès Víctor Orbán, aras’ha reunit amb Steve Bannon, antiga mà dreta de Donald Trump. La raó: l’adhesió de Salvini a ‘El Moviment (The Movement)’ grup amb seu a Brussel·les creat per Bannon per reunir tots els partits populistes de dreta de la Unió Europea (UE).

La trobada, que es va celebrar divendres a la capital italiana, ha sigut revelada primer per l’advocat belga Mischael Modrikamen, director executiu del grup i que va participar en la reunió. “The Movement: ell és un dels nostres”, ha tuitejat Modrikamen, en un missatge acompanyat per una fotografia seva juntament amb Bannon i Salvini donant-se la mà.

L’objectiu és posar en marxa “una xarxa europea de dretes populistes, de cara a les eleccions europees de [maig de] 2019”, ha manifestat després Modrikamen al diari belga ‘Sudinfo’. “Es tracta d’un primer aval d’importància al nostre moviment, al qual el seguiran d’altres”, ha afegit. L’adhesió de Salvini “està confirmada”, ha ratificat així mateix a aquest diari una portaveu de Salvini.  

Eines i analistes

La idea és que ‘The Movement’ ofereixi als seus afiliats “els components bàsics per guanyar” les eleccions al Parlament europeu, ha aclarit, per la seva part, Bannon. Una cosa que inclourà eines i analistes especialitzats en sondejos, anàlisi de dades i captació de vots, per donar respostes ràpides a notícies de pes i declaracions d’opositors polítics. En aquesta línia, Bannon també va revelar que a la trobada també va acudir Jeff Kwatinetz, el seu exsoci de Hollywood i un especialista en gestió de talents

La maniobra de Salvini, que coincideix amb un augment de la tensió entre el Govern populista italià i els Executius d’alguns països europeus –entre ells, França, Espanya i, en part, Alemanya–, no ha suscitat, de moment, reaccions públiques per part del seu soci governamental, el Moviment Cinc Estrelles (M5S) que lidera Luigi Di Maio. I això malgrat que l’antic estrateg en cap de Trump va ser, en els mesos passats, un dels promotors més grans de l’aliança política entre l’M5S i la Lliga, ja que en nombroses ocasions ha lloat el partit fundat pel còmic Beppe Grillo i el difunt informàtic Gianroberto Casaleggio.

Recolzament a l’extrema dreta sueca

Notícies relacionades

En el marc d’aquesta recerca d’aliances de l’extrema dreta, Salvini va deixar clar dijous passat el seu recolzament al partit ultra suec que segons els sondejos podria ser el segon més votat en les eleccions legislatives que se celebren aquest diumenge al país escandinau. “Envio els meus millors desitjos al partit de Jimmie Akesson. Després de les eleccions espero reunir-me amb ell i trobar-lo ocupant noves i prestigioses funcions institucionals”, ha dit el polític italià.

El partit Demòcrates Suecs (DS), una formació política antiimmigració i amb herència neonazi, compta amb el 20% de recolzament de l’electorat, segons els sondejos, set punts més que en els comicis del 2014.

Temes:

Itàlia