ENFRONTAMENTS A LÍBIA

El Govern libi, avalat per l'ONU, declara l'estat d'emergència a Trípoli

Els combats entre milícies rivals han provocat ja més de 50 morts i mantenen atrapats sense aigua i electricitat milers de civils

undefined44833958 libya s unity government prime minister fayez al sarraj spea180903104336

undefined44833958 libya s unity government prime minister fayez al sarraj spea180903104336 / STR

2
Es llegeix en minuts
Agencias

El Govern libi d’Acord Nacional (GNA), sostingut per l’ONU a Trípoli, ha declaratl’estat d’emergència a tota la capital després d’una setmana d’intensos combats entre milícies rivals, els pitjors des de l’inici de la guerra civil a Líbia el 2014. "Es requereix l’adopció de totes les mesures militars i civils per garantir la seguretat de la població i protegir tant la propietat privada com les instal·lacions i institucions públiques vitals", ha explicat el GNA en un comunicat.

En la nota, l’Executiu dirigit per Fayez al-Serraj ha anunciat la formació d’un gabinet de crisi per gestionar l’estat d’emergència. Els enfrontaments, que han segat ja la vida de mig centenar de persones, mantenen atrapats sense accés a l’electricitat i a l’aigua corrent milers de civils, entre ells diversos centenars de migrants amuntegats en centres de detenció.

Aprofitar els combats 

La situació ha empitjorat al llarg dels últims dies ambl’entrada en el conflicte de milícies procedents d’altres ciutats, en particular de les ciutats-estat de Misrata i Zintan, i les localitats de Tarhouma i Zawia. Aquesta última és un dels nuclis de la màfies que trafiquen amb persones a Líbia.

A més, al voltant de 400 presos de la presó d’Ain Zara han aprofitat els combats que des de fa una setmana protagonitzen les diferents milícies a Trípoli per fugir. Els presoners van ser capaços de fer caure la porta per si mateixos davant de la falta d’escarcellers i escapar-se entre el foc creuat de les nombroses milícies. 

Notícies relacionades

Els combats van esclatar diumenge passat en una àrea densament poblada del barri meridional de Salehdin, pròxima a l’antic aeroport internacional de Trípoli, la peça estratègica cobejada pels contendents. La zona està sota el control de la referida ‘Setena Brigada’ i de la milícia Al Kani, abans vinculada al ministeri de Defensa del Govern d’Acord Nacional (GNA), que avala l’ONU a Trípoli des de l’abril del 2016. En l’altre bàndol, combaten les Brigades Revolucionàries de Trípoli, la Força Especial de Dissuasió (RADA), la Brigada Abu Selim i la Brigada Nawassi, totes adscrites als ministeris d’Interior i de Defensa de l’Executiu, el qual finança la Unió Europea.

Atrapats sense aigua, aliments ni electricitat

La intensitat i l’extensió dels combats es van multiplicar divendres, un extrem que va obligar al tancament de les pistes d’aterratge i a l’enlairament de la base aèria de Mitiga, l’únic aeroport que estava actiu a la capital. Des d’aleshores, més de 60 famílies estan atrapades, sense accés a l’aigua corrent, l’electricitat ni els aliments frescos en l’anomenat ‘Triangle Suzuki’, pròxim a la base militar d’Al Yarmuk, intensament bombardejat. Milers de persones més s’han vist obligades a abandonar les seves llars i buscar refugi en escoles i hospitals i en algunes de les ciutats de l’extraradi.