Eleccions al Brasil

El Tribunal Suprem Electoral va rebutjar la candidatura de Lula

Els magistrats van considerar que no pot participar per haver sigut condemnat en dues instàncies

Lula té una intenció de vot del 39%, segons una enquesta recent

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

Tot va passar com s’esperava al Brasil dels grans contrastos. El Tribunal Superior Electoral (TSE) va decidir aquest divendres a la nit i amb pressa que  Luiz Inácio Lula da Silva no pot participar de la contesa presidencial del 7 d’octubre. Tenir la preferència de gairebé el 40% dels votants no arriba per poder exercir aquest dret. El TSE va considerar per sis vots contra un que a l’exmandatari (2003-2010) li cap la llei promulgada durant el seu Govern que impedeix un condemnat en dues instàncies presentar-se com a candidat en una elecció. Arribar a aquesta conclusió va portar 11 hores de discussions entre els magistrats. Lula es troba en una presó de Curitiba complint una condemna de 12 anys en una causa per corrupció de la que es considera completament innocent. Afirma al seu torn que va ser enviat a la presó sense que s’hagi presentat una sola prova en contra seu i amb l’únic propòsitd’impedir que torni al poder. El 15 d’agost passat es va inscriure com a candidat del Partit dels Treballadors (PT), a posta que les seves possibilitats de competir eren estretes més enllà del que dictaminen les enquestes.

El TSE es va veure obligat a accelerar el seu dictamen perquè Lula ja havia aparegut com a candidat en la primera tanda de les publicitats electorals. Els advocats de l’expresident van expressar la seva sorpresa per la celeritat amb què es va prendre aquesta decisió.

El pas fet pel TSE no deixa de provocar controvèrsies: es deixa a fora de la carrera pel Palau Planalto a la figura política més important del Brasil de les últimes dècades. L’ultradretà Jair Bolsonaro, segon a les enquestes amb el 18%, és 20 punts sota en intenció de vot de l’home que va treure de la pobresa més de 30 milions de brasilers.

ELS CAMINS A SEGUIR

El jutge d’instrucció Luis Roberto Barroso va proposar un termini de 10  dies al PT perquè reemplaci Lula. La seva defensa discutia aquest divendres els passos a seguir. Existeix la possibilitatd’impugnar el dictamen i apel·lar davant de les màximes autoritats judicials. “En vista de la violència comesa avui el TSE contra els drets de Lula i del poble que vol elegir-ho president, el PT afirma que continuarà lluitant per tots els mitjans per garantir la seva candidatura en les eleccions de 7 d’octubre”, va assegurar aquest partit. Més enllà de la intenció del PT de “presentar tots els recursos” possibles en els tribunals, tot sembla indicar que s’imposarà l’opció de delegar la campanya al seu company de fórmula, l’exalcalde de São Paulo, Fernando Haddad, sense renunciar a les mobilitzacions per treure de la presó el seu líder. El gran dubte dels enquestadors d’ara endavant tindrà a veure amb la capacitat de Lula de traslladar els seus vots al reemplaçant. D’acord amb la consultora Datafolha, Haddad té una intenció de vot del 4%. No obstant, un 31% dels entrevistats per aquesta enquestadora ha assegurat que votaria l’aspirant que l’exmandatari assenyalés.

Notícies relacionades

EL PALLASSO TIRIRICA

La contracara perfecta de la decisió del TSE és la del diputat Francisco Everardo Oliveira Silva, conegut a tot Brasil com el pallasso Tiririca. Hores abans que es conegués la sentència, el comediant va aparèixer en la propaganda electoral i li va llançar els televidents una endevinalla. “¿Endevinin qui ha tornat? Dubto que ho endevinin”. La resposta tenia a veure amb el mateix Tiririca, el pallasso que des de fa anys forma part del Congrés com el rostre de l’antipolítica i que, dies enrere, havia anunciat que abandonava les seves aspiracions de continuar sent legislador. “Jo el vaig enganyar”, va reconèixer. L’humorista és candidat per tercera vegada al mateix país on Lula queda fora de carrera. Tiririca va dir que vol tornar a ser candidat per una força conservadora perquè així li ho demanen els que assisteixen als seus espectacles.